Skip to main content Door naar footer

25 bedrijven in de zonne-energiesector failliet in 2023

29-11-2023

Nieuws

Enorm aantal bedrijven in de zonne-energiesector failliet in 2023

In 2023 zijn maar liefst 25 bedrijven in de zonne-energiesector failliet gegaan, ondanks het ogenschijnlijke zonnige perspectief van deze markt. Een gezamenlijk onderzoek van het FD en Company.info onthult dat de omzetten in deze sector soms aanzienlijk zijn afgenomen.

Verdubbeling van het aantal zonnepanelen installateurs

Het aantal installateurs voor zonnepanelen is binnen een jaar verdubbeld. In 2022 was er een ongekende vraag naar zonne-energie als gevolg van de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis. Mensen van verschillende beroepen die bedreigd werden door automatisering en kunstmatige intelligentie sprongen op de trend en werden zonnepanelen installateurs. Nederland zag in korte tijd een toename van installateurs, maar recentelijk is er een snelle afname te zien.

Twijfels rondom de salderingsregeling veroorzaken ineenstorting van de markt

De onzekerheid rondom de salderingsregeling heeft de markt doen instorten. Het aantal faillissementen in de branche neemt toe, zoals blijkt uit het gezamenlijke onderzoek van het FD en Company.info. De omzetten zijn volgens het FD soms met wel negentig procent gedaald. Dit jaar gingen al 25 zonnepanelen bedrijven failliet, en daarnaast verlaten veel zelfstandige ondernemers de sector om elders hun geluk te beproeven. De overheid speelt hierin een grote rol door voortdurende onzekerheid te creëren over het voortbestaan van de salderingsregeling.

Consument aarzelt om zonnepanelen aan te schaffen

De consument is terughoudend geworden wat betreft de aanschaf van zonnepanelen. De salderingsregeling, ingevoerd in 2004, geeft eigenaren van zonnepanelen een vergoeding voor niet-gebruikte energie die ze aan het net leveren. Hoewel de regeling oorspronkelijk bedoeld was om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, kost het energiebedrijven nu veel geld omdat zij het volledige tarief moeten verrekenen, ongeacht prijsfluctuaties. Een wetsvoorstel om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen tot nul procent in 2031 heeft al de goedkeuring van de Tweede Kamer ontvangen; de Eerste Kamer moet nog een oordeel vellen.

Volgens het onderzoek heeft deze politieke onzekerheid de consument terughoudend gemaakt. Ondanks het afschaffen van de salderingsregeling hoopt de sector dat consumenten uiteindelijk financieel voordeel zullen behalen, wat hun aarzelingen kan wegnemen.

Bron: Failisementendossier.nl - Henk Hanssen - Woensdag 29 november 2023

https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/23584/in-2023-gingen-al-25-zonne-energiebedrijven-failliet.aspx

Terug naar overzicht