Skip to main content Door naar footer

Het belang van een aanbetalingsgarantie bij zonnepanelen?

Wanneer u investeert in zonnepanelen, vragen leveranciers bij aanschaf om een aanbetaling. Dit is logisch want uw leverancier moet de zonnepanelen direct betalen bij de groothandel waar hij deze inkoopt. Hiermee loopt u als klant een risico. U wilt zeker weten dat u uw geld goed besteedt en dat u krijgt waar u voor betaald heeft.

Om de financiële risico’s van uw zonnepanelen investering af te dekken koopt u zonnepanelen bij een leverancier die een aanbetalingsgarantie biedt. Een aanbetalingsgarantie helpt u om uw aanbetaling veilig te stellen! Zo bent u er zeker van dat u uw aanbetaling terug ontvangt wanneer uw leverancier de zonnepanelen niet kan plaatsen, bijvoorbeeld door een faillissement.

Alternatieve oplossing van leveranciers

Wanneer leveranciers met een eigen, alternatieve, aanbetalingsgarantie werken is uw financiële risico niet volledig beschermt wanneer het bedrijf onverhoopt failliet gaat. Helaas staat de consument dan vaak achteraan in de rij van schuldeisers en is de kans dat u achter het net vist erg groot.

Het belang van een aanbetalingsgarantie bij zonnepanelen?

Aanbetalingsgarantie in overeenkomst met een bank

Een aanbetalingsgarantie die uw financiële risico’s op een veilige manier afdekt kan door samenwerking met een bank of een garantiefonds. Wanneer er een bank betrokken is betekent dit dat er een overeenkomst tussen u, de leverancier en de bank is. Als consument betaalt u de aanbetaling aan de bank, die deze vasthoudt tot dat de installateur aan alle voorwaarden heeft voldaan. Op dat moment betaalt de bank het geld aan de leverancier. Als dit niet het geval is, dan kunt het geld terugvorderen.

Gebruik van een garantiefonds

Tot slot zijn er leveranciers die zijn aangesloten bij een garantiefonds. Er zijn verschillende garantiefondsen voor zonnepanelen of zonne-energie die een aanbetalingsgarantie bieden. Om hier gebruik van te maken moet u kiezen voor een deelnemer die aangesloten is bij een garantiefonds. De voorwaarden van de garantiefondsen verschillen. Stichting Garantiefonds ZonneEnergie is het enige garantiefonds dat de aanbetalingsgarantie kosteloos aanbiedt voor de klanten van onze deelnemers. Dit kan omdat de aangesloten leveranciers zelf een fee betalen om deelnemer te zijn en om de financiële risico’s van hun klanten te beschermen.

Kortom, als uw leverancier vraagt om de gebruikelijke aanbetaling voor uw zonnepanelen informeer dan altijd of deze ook een aanbetalingsgarantie biedt. Zo beschermt u uzelf tegen financiële verliezen. Een aanbetalingsgarantie in overeenkomst met een bank of door een garantiefonds zijn beide veilige opties. Wanneer u kiest voor een leverancier die aangesloten is bij een garantiefonds, dan biedt dit u meer financiële zekerheid en andere voordelen dan alleen een aanbetalingsgarantie. Bijvoorbeeld doordat ook toekomstige garanties gedekt zijn.  Lees hier de voordelen voor u als consument!