Skip to main content Door naar footer

30 procent groei zonnepanelen voor consumenten in 2022

01-02-2023

Nieuws

Vooral in de consumentenmarkt versnelde de groei in 2022: consumenten installeerden 1,75 GWp, een stijging van 30% ten opzichte van 2021. De zakelijke markt kende een daling van 13% ten opzichte van het jaar ervoor.

Verlaging van de energiekosten

Daan Jansen, hoofdonderzoeker bij Dutch New Energy Research, legt uit: “Consumenten willen hun energierekening verlagen en hebben daarom het afgelopen jaar maar liefst 30% meer zonnepanelen geplaatst. Sterker nog, de markt voor grote projecten wordt beïnvloed door de huidige economische situatie. Door apparaattekorten, hogere financieringskosten en beperkte netwerkcapaciteit is de business area vorig jaar gekrompen."

Flinke toename ook in Europa

Dutch New Energy (DNE) verwacht dat de nieuw geïnstalleerde jaarlijkse capaciteit aan zonne-energie in Nederland de komende jaren iets afneemt. In heel Europa is de acceptatie van zonne-energie vorig jaar met 47% toegenomen. DNE verwacht dat deze Europese trend de komende jaren doorzet.

Marktleider van zonne-energie

Ondanks stabilisatie blijft Nederland voorlopig Europees kampioen zonne-energie. "Zelfs als Duitsland zijn ambitieuze doelstellingen haalt, zal het jaren duren voordat het meer per hoofd van de bevolking installeert dan Nederland", zegt Wijnand van Hooff, directeur van Holland Solar, de branchevereniging van de Nederlandse zonne-energie-industrie.“De vraag naar zonne-energie blijft groot. De uitdaging is nu om ervoor te zorgen dat het aanbod weer kan toenemen.

Toekomstige uitdagingen

Netbeheerders, fabrikanten en installateurs moeten de handen ineen slaan om aan de aanhoudende vraag te voldoen. Er zijn verschillende grote uitdagingen. Zo moet het elektriciteitsnet worden versterkt en vooral slimmer worden gebruikt.Fabrikanten moeten de productie opvoeren en de technische industrie wil snel meer monteurs opleiden. De tijdelijke stabilisatie is dan ook een uitgelezen kans voor de sector om zich voor te bereiden op een nieuwe groeispurt.

Bron: Change Inc. - Erika Van Zinderen Bakker, woensdag 1 februarui 2023

https://www.change.inc/energie/meer-zonnepanelen-voor-consumenten-groei-van-30-procent-in-2022-39509

Terug naar overzicht