Skip to main content Door naar footer

We moeten een einde maken aan de 'cowboys' die zonnepanelen plaatsen: 'Ze verpesten de markt'

03-05-2023

Nieuws

Zonnepaneleninstallateur is geen beschermd beroep, iedereen kan dus het dak op kan om zonnepanelen te installeren. En dat levert problemen op, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. “De cowboys volgen geen protocollen, zijn niet geaccrediteerd en hebben geen vaardigheidseisen. Ze denken dat ze het zich kunnen veroorloven om de regels te overtreden.”

Het aantal zonnepanelen nam afgelopen jaar met 30 procent toe. Er is een toename in het aantal installateurs van zonnepanelen, die volgens de IHK is gestegen van 693 naar meer dan 6.500 in de afgelopen 10 jaar. Deze explosieve groei brengt echter ook risico's met zich mee. Vorig jaar werden er veertig ernstige incidenten geïdentificeerd door de Arbeidsinspectie als gevolg van zonnepaneleninstallaties, waarvan sommige leidden tot ziekenhuisopnames en CI. Ook zijn er de afgelopen 3 jaar vier mensen overleden.

Cowboys die zonnepanelen plaatsen - Ze verpesten de markt

Alleen gerenommeerde bedrijven zonnepanelen laten plaatsen

Volgens Terpstra is het tijd voor verandering. De voorzitter van Techniek Nederland doet een duidelijke oproep aan de overheid: "Help ons eisen te stellen aan het ambacht. Zodat alleen gerenommeerde bedrijven zonnepanelen kunnen plaatsen.” Techniek Nederland streeft ernaar om het beroep van zonnepaneleninstallateur als zelfstandig beroep af te schaffen. De werkgeversorganisatie zelf stelt al strenge lidmaatschapseisen voor installateurs. “Je mag alleen naar binnen als je kunt laten zien dat je voldoet aan de erkenning en eisen om plaquettes aan te brengen."

Verantwoordelijkheid van de consument

Ook de consument heeft een rol en verantwoordelijkheid, zegt Terpstra. “Kies bij het plaatsen van zonnepanelen altijd een erkende vakman. Zo heb je niet alleen de garantie dat het werk van goede kwaliteit is, maar help je ook de branche te verbeteren.” Een verzoek dat te laat kwam voor Jack Eerens, lid van het EenVandaag-panel. De firma waar de zonnepanelen besteld zijn zei dat hij niet naar het dak hoefde te kijken."Dat hebben we in jaren niet gedaan, meneer, dat zien we allemaal via de satelliet," vertelden ze hem. Maar op de dag van installatie gaat er iets mis.

Kostbare tijd, hoofdpijn en 1700 euro extra voor zonnepanelen

“Een wit busje stopte en twee jongens van midden twintig stapten uit”, zegt Eerens. “Ze hadden hun pet achterstevoren en een sigarettenpeuk in hun mond. Ze liepen om het huis heen en zeiden: 'Nee meneer, moeilijk dak'". De installateurs pakten hun spullen en vertrokken in de bus met de zonnepanelen. "Ik heb gevraagd om mij de zonnepanelen te geven, maar volgens de mannen kon dat echt niet. “Het bedrijf laat Eerens in de steek. Ten slotte heeft een ander bedrijf nieuwe zonnepanelen geplaatst. “Omdat alles in orde lijkt te zijn met het dak. Het heeft me veel tijd, kopzorgen en € 1.700 extra gekost.”

Voortdurend kortsluiting door onkunde installateur

Remco Beekers had een slechte ervaring met de installateurs van zonnepanelen die hij had gekocht om zijn bedrijf van stroom te voorzien. Kortsluiting was een voortdurend probleem, en hij merkte dat het bedrijf die de panelen had geplaatst geen idee had wat ze aan het doen waren. "Ze gingen een paar keer kijken, maar het kon gewoon niet worden opgelost." Uiteindelijk besloot Beekers het gecertificeerde bedrijf van René de Jong te raadplegen. Het bleek dat de verkeerde stekkers waren gebruikt, met kortsluiting tot gevolg. En zulke fouten ziet De Jong vaker. “De gevolgen variëren van branden tot panelen die van het dak worden gerukt. De toename van de markt heeft ertoe geleid dat meer mensen, van dakdekkers tot timmerlieden, zonnepanelen installeren.

Enkel gecertificeerde zonnepanelen installateurs

De Jong wordt daarom gesteund bij de oproep van Techniek Nederland om een einde te maken aan het zelfstandige beroep van zonnepaneleninstallateur. “Net zoals we een rijbewijs nodig hebben om een auto te besturen, moet het gewaarmerkt worden voor de installatie van zonnepanelen". Ook de consument heeft een rol, zegt De Jong. “Als consument speuren we het hele internet af en bekijken reviews en testen bij het kopen van een wasmachine of een auto en begrijpen we dat de ene auto de andere niet is. Voor veel mensen is het begrip "zonnepaneel" abstract. Daarnaast bestaan er grote kwaliteitsverschillen in beide, het product en de installateur.

Als consument is het echt de moeite waard om daar naar te kijken. Klanten hebben de mogelijkheid om de meest betaalbare en efficiënte optie te kiezen, maar het uitvoeren van een installatie door een professional met de juiste kwalificaties is op de lange termijn vaak voordeliger.

Bron: EenVandaag - Wessel Kraaijeveld, woensdag 1 maart 2023

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/er-moet-een-eind-komen-aan-cowboys-die-zonnepanelen-installeren-ze-verstieren-de-markt/

 

Terug naar overzicht