Skip to main content Door naar footer

De prijs van zonnepanelen daalt

07-12-2023

Nieuws

Terugverdientijd twee jaar korter

De prijs van een set zonnepanelen is in het afgelopen jaar gedaald van 7.500 euro naar 5.000 euro (exclusief btw). Dit is een daling van 33%. Vorig jaar steeg de prijs van zonnepanelen nog flink.

De daling van de prijs zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen wordt verkort van acht naar zes jaar. Dit is berekend aan de hand van een stroomprijs van 37 cent per kilowatt uur in 2024 en gemiddeld 25 cent per kilowattuur in de periode 2025-2040. Ook de afbouw van de salderingsregeling is in de berekening meegenomen.

Investering met 6% rendement

Volgens Mariken Stolk, expert duurzame energie bij Milieu Centraal, is een investering in zonnepanelen daarmee vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

De afbouw van de salderingsregeling, die in 2025 begint, zorgt voor onzekerheid bij consumenten. Zij twijfelen of de terugleverheffing van energiebedrijven nog wel aantrekkelijk is. Volgens Stolk is deze twijfel niet nodig: "Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen. En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer."

Energieprijzen nog altijd hoog

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland reageert positief op de cijfers van Milieu Centraal. "De prijs van zonnepanelen is gedaald, terwijl ze een hoger rendement hebben dan een aantal jaren geleden. Ondertussen is de elektriciteitsprijs nog altijd relatief hoog. Het is dus niet verbazend dat je de investering in een zonnestroom-installatie volgens de laatste berekeningen van Milieu Centraal al in een jaar of zes terugverdient. Zelfs als we rekening houden met een afbouw van de salderingsregeling! Kortom: het is interessanter dan ooit om te investeren in een zonnestroom-installatie. Je energierekening gaat direct omlaag en daar profiteer je de komende 25 jaar van, want dat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen."

Terpstra verwacht dat de vraag naar zonnepanelen weer fors zal toenemen. "De tijdelijke terugval in de markt zou wel eens snel voorbij kunnen zijn. Want er is nog heel veel ruimte voor zonnepanelen; op daken van woningen, maar óók op bedrijfspanden."

Bron: Solar 365 - Anne Agterbos - Maandag 4 december 2023

https://www.solar365.nl/nieuws/milieu-centraal-zonnepanelen-in-een-jaar-tijd-een-derde-goedkoper-65ACB2AD.html

Terug naar overzicht