Skip to main content Door naar footer

Duurzame maatregelen: minder zorgen en meer comfort voor iedereen

25-06-2024

Nieuws

Nederlanders met zonnepanelen, warmtepompen of woningisolatie ervaren minder stress over hun energierekening. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Meer dan 70% van de zonnepaneelbezitters ervaart minder zorgen, en bij warmtepompen en isolatie is dit zelfs meer dan 60%.

Verduurzaming vermindert zorgen consument

"Verduurzaming is de beste oplossing voor een betaalbare en voorspelbare energierekening," aldus NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. "Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en elektrische auto's geven grip op de energiekosten. En dat vermindert de zorgen van mensen. Het is belangrijk dat verduurzaming voor iedereen bereikbaar wordt."

Ruime meerderheid is tevreden

Nederlanders zijn erg tevreden met hun duurzame keuzes. 95% van de zonnepaneelbezitters is tevreden, en bij warmtepompen en isolatie is dat respectievelijk 85% en 90%. Ook met elektrische auto's is men tevreden: 91% van de eigenaren geeft aan tevreden te zijn.

Duurzame maatregelen gelden voor iedereen

De voordelen van verduurzaming gelden voor iedereen, ongeacht inkomen of type woning. Zelfs mensen met een laag inkomen ervaren minder zorgen met zonnepanelen: 82% van hen geeft dit aan, tegenover 71% gemiddeld.

Naast minder zorgen en lagere kosten, zorgt verduurzaming ook voor meer comfort. Huishoudens met een warmtepomp of isolatie ervaren hun woning als comfortabeler. Bovendien is men trots op de genomen stappen: 75% van de ondervraagden is trots op hun duurzame maatregel.

Lagere inkomens profiteren nog niet

Helaas is verduurzaming nog niet voor iedereen bereikbaar. De helft van de mensen zonder zonnepanelen, warmtepomp, isolatie of elektrische auto maakt zich zorgen over de energierekening. Van der Gaag pleit daarom voor een grootschalige aanpak van woningverbetering, snelle uitrol van zonnepanelen op huurhuizen en het bereikbaar maken van elektrische auto's voor mensen met een lagere inkomens.

Minder zorgen over energierekening

Het onderzoek toont duidelijk aan dat duurzame maatregelen zorgenverlichters zijn. Ze leiden tot minder zorgen over de energierekening, meer comfort en tevredenheid. De voordelen gelden voor iedereen, wat het belang benadrukt van verduurzaming voor iedereen toegankelijk te maken.

Bron: Solar365 - Evelien Schreurs, dinsdag 25 juni 2024

Terug naar overzicht