Skip to main content Door naar footer

Elektrische auto en zonnepanelen

16-06-2023

Nieuws

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto met zonnepanelen?

Om uw auto met eigen energie op te laden maakt u gebruik van zonnepanelen die zonlicht om zetten in in elektriciteit. Deze panelen zetten het zonlicht met fotovoltaïsche cellen om in gelijkstroom. Vervolgens heeft u een omvormer nodig.

De meeste auto’s hebben wisselstroom nodig. Daarom word het gelijkstroom met behulp van een omvormer omgezet in wisselstroom. De opgewekte wisselstroom wordt naar de elektrische installatie van bijvoorbeeld uw huis gestuurd. Deze installatie is verbonden met het elektriciteitsnet die vervolgens de stroom verdeeld over verschillende apparaten. Op deze manier word de stroom ook geleid naar de oplader van uw elektrische auto.

Na dat alles goed is ingesteld en de auto verbonden is met de laadpaal kan het opladen beginnen. De elektriciteit kan ook direct naar de oplader van de auto gestuurd worden. Dit kan alleen als er geen andere apparaten gebruik maken van de opgewekte elektriciteit.

Hoeveel panelen zijn er nodig om uw auto op te laden?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft om uw auto op te laden hangt af van de hoeveelheid kilometers die u rijdt. Hoe meer kilometers u rijdt hoe meer zonne-energie er nodig is. Het energieverbruik van een elektrische auto kan ook variëren door het model of de efficiëntie van de auto.

Ook hangt het af van de hoeveelheid zonlicht en de kracht van de zon op de de specifieke plek van de panelen. Als de ligging van de zonnepanelen erg voordelig is kan het zijn dat u minder zonnepanelen nodig heeft. Sommige zonnepanelen kunnen meer energie genereren dan andere. Een hogere efficiëntie kan het aantal zonnepanelen verminderen.

Het is dus lastig om het precieze aantal zonnepanelen te kunnen bereken. Uw SGZE installateur kan u op basis van uw specifieke situatie adviseren in het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft.

Slim laden met zonne-energie

Slim laden biedt een aantal voordelen voor uw portemonnee, duurzaamheid en onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Door gebruik te maken van de nieuwe technologieën kunt u efficiënter en milieuvriendelijker uw elektrische auto opladen. Denk hierbij aan slimme laadpalen, bidirectionele laadpalen en thuisbatterijen.

Slim laden met behulp van slimme laadpalen

Slim laden is niet alleen duurzaam, maar kan ook aanzienlijke besparingen opleveren. Door te profiteren van daluren of variabele energietarieven, zoals het daltarief of dynamische energiecontracten, kunt u uw auto opladen op momenten dat de stroomprijs laag is. Bovendien houden slimme laadpalen rekening met uw zonnepanelen, waardoor ze het laadproces kunnen synchroniseren met de momenten waarop uw zonnepanelen energie leveren.

Een voorbeeld: Als uw auto rond 7 uur ’s avonds aan de laadpaal koppelt en pas om 8 uur 's ochtends weer nodig hebt is slimladen mogelijk. Met slim laden wordt dan de laadtijd van uw auto aangepast. Hierbij vindt een deel van het laden dan nachts plaats wanneer de vraag naar elektriciteit lager is. Op dezelfde manier kan er midden op de dag worden geladen als er veel zonne-energie beschikbaar is en u de auto overdag niet gebruikt.

Bidirectionele laadpalen

Deze laadpalen maken het mogelijk om de stroom in beide richtingen te laten stromen. Dit is zowel van het elektriciteitsnet als naar uw auto en andersom. Dit concept staat bekend als Vehicle-to-Grid en maakt van uw auto een soort mobiele energieopslag. Met bidirectioneel laden kunt u stroom ook teruggeven aan uw woning of het elektriciteitsnet. Dit is vooral interessant als u zonnepanelen heeft. U kunt de opgewekte zonne-energie dan gebruiken om de auto op te laden en een overschot terug te leveren wanneer nodig.

Thuisbatterij

Een andere optie om slim gebruik te maken van zonne-energie is het installeren van een thuisbatterij. Dit is een opslagsysteem waarmee u de energie van uw zonnepanelen kunt opslaan en later gebruikt wanneer de zon niet schijnt. Met een thuisbatterij maakt u efficiënter gebruik van de opgewekte zonne-energie. Dit geldt ook voor het opladen van uw elektrische auto. Zo bent u zelfvoorzienend en minder of zelfs helemaal niet afhankelijk van het elektriciteitsnet.

De voordelen en beperkingen van het opladen van elektrische auto met zonnepanelen?

Laden en thuisbatterij_SGZEHet opladen van een elektrische auto met zonnepanelen kent een aantal voordelen maar ook een aantal vereisten/beperkingen hier onder leest u de belangrijkste punten:

Nadelen van het opladen met zonnepanelen

  • Eigen terrein

Een nadeel is dat uw auto en laadpaal op uw eigen terrein moeten staan. Er is ruimte vereist. Als u beperkte ruimte heeft voor de zonnepanelen kan het zijn dat er niet genoeg stroom opgewekt kan worden om de auto volledig op te laden.

  • Investering kosten

Ook de aanschafkosten is op korte termijn een nadeel. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald met wel 37% maar het kan alsnog behoorlijk duur zijn. Ook is het van belang dat de panelen goed en professioneel gelegd worden. Vraag daarom altijd aan uw leverancier of zij is aangesloten bij de SGZE. Dan weet u zeker dat de installateurs zich aan al onze eisen voldoen.

 

Voordelen van het opladen met zonnepanelen

  • Duurzaamheid

door elektriciteit op te wekken via zonnepanelen word er gebruik gemaakt van een hernieuwbare energiebron. Door het gebruiken van een hernieuwbare energiebron in plaats van een fossiele brandstof wordt er minder CO2 uitgestoten. Omdat de stroom dicht bij de elektrische auto word opgewekt vind er geen vervoer vervuiling plaats.

  • Onafhankelijkheid

Het opladen van uw elektrische auto bied onafhankelijkheid omdat u niet afhankelijk bent van het energienet. De energie prijzen schommelen maar met uw eigen bron niet ook bent u zeker van het opladen zelfs als er stroomstoring is.

  • Flexibiliteit

Het opladen van uw elektrische auto is flexibel omdat uw auto ten allen tijden opgeladen kan worden. Mits de auto en de laadpaal op uw eigen terrein staan.

Door gebruik te maken van zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Dit houd in dat u alleen hoeft te betalen voor de aanschaf en het onderhoud. Ook dit is een voordeel in het volgende stuk leggen wij u uit of zonnepanelen schaffen om uw elektrische auto op te laden een goede investering is.

Aanschaffen van zonnepanelen voor het opladen elektrische auto een goede investering?

En nu de allerbelangrijkste vraag is investeren in zonnepanelen het waard? Aan de hand van drie punten leggen wij dat u uit:

  • Duurzaamheid

Door gebruik te maken van een hernieuwbare energiebron stoot u geen schadelijke vervuilende stoffen uit. Hier door verkleint u uw ecologische voetafdruk.

  • Onafhankelijkheid

U bent niet afhankelijk van het energienet. Daarom kunt u uw auto ten allen tijden opladen.

  • Door de aanschaf van zonnepanelen kunt u niet alleen uw auto opladen maar wellicht ook andere elektrische apparaten voorzien van stroom. Ook stijgt de waarde van uw huis door deze aankoop.

Elektrisch rijden op zonne-energie een financieel gezien een slimme investering?

Uw elektrische auto opladen met zonne-energie van uw eigen zonnepanelen, heeft veel voordelen. U vraagt zich nu waarschijnlijk af of het ook financieel een slimme investering is.

Er zijn een aantal factoren die de opbrengsten beïnvloeden. Onder andere, de aanschafkosten voor uw installatie, beschikbare zonuren en de grote van uw zonnepanelen systeem. Daarbij is ook van het type auto, energie- en brandstofprijzen en het aantal kilometer dat u op jaarbasis rijdt van invloed.

Als we uitgaan van een gemiddelde automobilist met een benzineauto, dan zijn de benzinekosten €2000 per jaar (uitgaande van 15.000KM en een benzineprijs van €2.-). Wanneer u zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen en uw auto met eigen elektriciteit oplaadt dan kost dit ongeveer zo’n €1000 (op basis van hetzelfde aantal KM en een energieprijs van 40 cent per kWh). De gemiddelde automobilist bespaart dan dus zo’n €1000 per jaar. Het elektrisch rijden op zonne-energie is dus zeker een slimme investering te noemen!

Terug naar overzicht