Skip to main content Door naar footer

Failliete leverancier van zonnepanelen ziet vraag instorten

09-11-2023

Nieuws

Na een succesvolle start in ongeveer 2020, heeft zonnepanelenleverancier HT Solar uit Nijverdal jarenlang goed gedraaid. Echter, door negatieve publiciteit deze zomer over zonne-energie, is de markt volledig ingestort. Het aantal offerteaanvragen is in korte tijd met maar liefst 90 procent gedaald. Afgelopen week is HT Solar failliet verklaard. Curator Eddy Kolkman, heeft vandaag vernomen dat de negatieve verhalen over zonne-energie de doorslag hebben gegeven. Inmiddels hebben zich al drie potentiële overnamekandidaten bij de curator gemeld.

Meerdere zonnepaneelhandelaren failliet

Het afgelopen jaar zijn meerdere zonnepaneelhandelaren failliet gegaan. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot benadeelde particulieren die al een aanbetaling hadden gedaan, maar vervolgens niets meer geleverd kregen. De directeur van HT Solar heeft aan de curator laten weten dat er geen particulieren onder de schuldeisers bevinden in dit faillissement. Vanochtend heeft de curator, Eddy Kolkman, een eerste gesprek gehad met de directeur van het bedrijf in Nijverdal. Daaruit bleek dat HT Solar vorig jaar nog winst heeft geboekt, met een omzet van 16 miljoen euro. Ook het jaar daarvoor waren er nog positieve cijfers. "Maar rond juni-juli begonnen de verhalen over de saldering en het terugleveren van energie of eventuele bijbetaling plotseling op te komen. De directeur vertelde dat de problemen vrijwel meteen begonnen, toen deze negatieve publiciteit naar buiten kwam."

Belangrijke speler

HT Solar staat in de sector bekend als een grote speler. De groothandel heeft voornamelijk grootschalige projecten uitgevoerd, waarbij zonnepanelen op grote (bedrijfs)gebouwen werden geplaatst. Niet alleen in de landbouwsector en bij maneges, maar ook bij grote bedrijven in de regio, waaronder Bolk Transport en AC Tronics in Almelo.

De sterke daling van offerteaanvragen met 90 procent heeft ervoor gezorgd dat het voorheen goed lopende bedrijf verliesgevend werd. Naast een schuld van 3,3 miljoen euro bij verschillende leveranciers, heeft het bedrijf ook een schuld van 1,1 miljoen euro bij de belastingdienst.

Potentiële overnamekandidaten

Inmiddels hebben zich al enkele potentiële overnamekandidaten gemeld bij de curator. "Op dit moment gaat het om drie partijen, maar het nieuws van het faillissement is nog maar net bekend. Dus ik sluit niet uit dat er nog meer kandidaten zich zullen aanmelden." Bij het bedrijf in Nijverdal werkten 42 mensen, maar voor veel werk werd een beroep gedaan op een netwerk van 84 zelfstandige ondernemers.

Volgens de curator Kolkman is nu alles gericht op een doorstart. Binnenkort zal duidelijk worden of deze er komt. "Het UWV staat toe dat werknemers maximaal zes weken blijven werken. Bovendien hebben we hier te maken met technisch personeel, waar onvermijdelijk naar gevraagd zal worden. Een mogelijke overname moet dus snel plaatsvinden."

HT Solar handelde ook onder de namen HT Laadpalen en 123Zonnepanelen.nl, die ook failliet zijn gegaan. De meeste projecten werden echter uitgevoerd door een speciale projecten-bv. Daarvoor heeft het bedrijf nu zelf een faillissementsaanvraag ingediend.

Particulieren blijven met lege handen achter

Naast HT Solar is er nog een ander 'duurzaam bedrijf' in Overijssel failliet gegaan. Vorige week ging Van Daalen Montage uit De Lutte ook failliet. Dit voorjaar ging de Solar Groep Twente failliet en deze zomer viel Jan Duurzaam uit Enschede om. In sommige gevallen dreigen particuliere klanten met niets achter te blijven. 

Bron: RTV Oost - Jan Colijn - Donderdag 9 november 2023

https://www-rtvoost-nl.cdn.ampproject.org/c/s/www.rtvoost.nl/amp/nieuws/2282644/failliete-leverancier-van-zonnepanelen-zag-vraag-kelderen-door-negatieve-publiciteit-mogelijke-doorstart

Terug naar overzicht