Skip to main content Door naar footer

Garanties op zonnepanelen: Wat u hierover moet weten

27-03-2024

Nieuws

De lange termijnwaarde van zonnepanelen wordt niet alleen bepaald door de aanschafkosten of verwachte energieopbrengst. Garanties op de levensduur en prestaties zijn hier ook bepalend voor. Het risico op faillissement van een installateur is hierin een bepalende factor. Want als uw installateur failliet gaat, dan heeft dit gevolgen voor de garanties op uw systeem.

In dit artikel gaan wij dieper in op garanties en hoe u deze veiligstelt.

Verschillende soorten garanties

Bij het kiezen van zonnepanelen komen twee belangrijke soorten garanties kijken:

Productgaranties

Productgaranties gaan over het repareren of vervangen van defecte panelen en onderdelen. Goede product garanties, verzekeren dat als er iets mis is met uw panelen, zoals een kapot onderdeel, dit zonder extra kosten wordt opgelost. Afhankelijk van uw installateur en systeem, gelden deze garanties tussen de 10 en 25 jaar.

Prestatiegaranties

Prestatiegaranties verzekeren dat uw zonnepanelen, zelfs na tientallen jaren, nog steeds een behoorlijk percentage van hun oorspronkelijke vermogen leveren. Het is normaal dat zonnepanelen ieder jaar iets minder energie-opwekken. Een standaard prestatiegarantie belooft dat uw panelen, na 25 jaar, nog minstens 80% van de energie opwekken, die ze nieuw opwekten.

Dit soort garanties geeft een duidelijk beeld van de minimale prestaties van uw zonne-energiesysteem op de lange termijn. Het zegt dus veel over de lange termijn rentabiliteit van uw investering. Daarbij geeft een prestatiegarantie aan hoeveel vertrouwen de fabrikant heeft in de duurzaamheid van hun producten.  

Waarom zijn garanties belangrijk?

Garanties geven u zekerheid. Als u investeert in zonnepanelen, wilt u dat deze investering veilig is. Goede garanties zorgen ervoor dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan en dat u gerust kunt genieten van uw zonnepanelen.

Tips voor het kiezen van garanties

Niet alle garanties zijn hetzelfde. Het is slim om goed na te gaan wat een garantie precies dekt. Een goede garantie dekt zowel de onderdelen als het maken van de panelen als er iets mee is. Ook is het belangrijk om te weten hoe bedrijven ‘defect’ definiëren en wanneer de garantie geldt. De duur van uw garanties, zegt iets over de lange termijn opbrengsten en over de duurzaamheid van uw zonnepanelen. Wees hier dus kritisch op bij de keuze voor een leverancier.

Het belangrijkst is misschien wel dat deze garanties ook geborgd blijven gedurende de levensduur van uw zonnepanelen systeem. Wij leggen uit waarom dit belangrijk is en hoe u garanties borgt met de keuze voor een bij SGZE aangesloten installateur.

Risico van faillissement

Faillissement van een installateur kan een grote impact hebben op garantieclaims en is een reëel risico. In 2023 gingen er 25 bedrijven in de zonne-energiesector failliet.

Als u met een faillissement te maken heeft, komt uw aanbetaling voor te installeren systemen of garanties op bestaande systemen in gevaar. Tenzij, u de juiste voorzorgsmaatregelen treft:

Garantiefonds ZonneEnergie als vangnet

Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE) biedt een vangnet bij faillissement en helpt consumenten ook om te voorkomen dat zij hier mee te maken krijgen. Leveranciers die zich als deelnemer bij SGZE aansluiten, moeten aantonen dat zij hun financiën op orde hebben, winstgevend zijn en aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Dit zorgt ervoor dat het risico op faillissement van onze deelnemers minimaal is en dat hun klanten zich beschermen tegen financiële verliezen.

Doordat onze installateurs aan strikte voorwaarden voldoen, waarborgen wij kwaliteit en zijn wij in staat om een uitgebreide garantie beschikbaar te stellen. Bij faillissement van een deelnemer, garanderen wij dat een andere deelnemer van SGZE de garantieclaims overneemt en afhandelt. Klanten van SGZE-deelnemers blijven hun fabrieksgaranties dus behouden.

Kiezen voor de juiste installateur

Het kiezen van een installateur die bij een garantiefonds is aangesloten, is belangrijk voor bescherming tegen financiële verliezen. Kies voor een bij SGZE aangesloten installateur. Deze voldoen aan bepaalde kwaliteits- en betrouwbaarheidseisen. Naast zekerheid over kwaliteit, kunt u dan ook rekenen op financiële zekerheid!

 

 

 

 

Terug naar overzicht