Skip to main content Door naar footer

Goedkope zonnepanelen: de toekomst van betaalbare zonne-energie

22-02-2024

Nieuws

De trend dat zonnepanelen goedkoper worden zet onverminderd door, dit is een goede ontwikkeling voor de particuliere én de zakelijke markt. De prijsdaling is ontstaan door technologische vooruitgang, grootschalige productie, toegenomen concurrentie en maakt zonne-energie toegankelijker dan ooit!

Experts, zoals Mariken Stolk van Milieu Centraal, benadrukken de aantrekkelijkheid van investeren in zonnepanelen door de combinatie van een lagere aanschafprijs en de lange levensduur van de panelen, die vaak meer dan 25 jaar meegaan. Dit maakt de terugverdientijd aanzienlijk korter, zelfs wanneer we rekening houden met de afbouw van de salderingsregeling en mogelijke terugleverheffingen van energiebedrijven.

Zonnepanelen goedkoper in 2024: Een duurzame investering

De daling van de aanschafprijzen is opvallend: Een set van 10 panelen kost nu gemiddeld rond de €5000. Dit betekent een forse daling van ongeveer 20% in vergelijking tot de prijzen van vorig jaar. Vijf jaar geleden lag de prijs voor dezelfde set nog rond de €8000, dit is een prijsdaling van ongeveer 37.5% in de afgelopen vijf jaar.

De prijsdaling resulteert in een groot financieel voordeel en leidt tot goedkoper gebruik van zonne-energie. Het rendement op de investering wordt vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dat maakt zonnepanelen niet alleen goed zijn voor het milieu maar ook voor de portemonnee!

Innovaties: De drijfveren achter de prijsdaling

De trend van prijsdalingen wordt versterkt door innovaties in de productietechnologie, zoals de introductie van betere fotovoltaïsche materialen die de efficiëntie en levensduur van zonnepanelen verhogen.

Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van dunne film zonnepanelen en de verbetering van siliciumcellen die zowel de productiekosten verlagen als de energieopbrengst verhogen. Overheidssubsidies en een groeiend milieubewustzijn zorgden voor grootschalige adoptie van zonne-energie, wereldwijd. Deze ontwikkelingen dragen ook bij aan lagere productiekosten door schaalgrootte van productie.

Wat betekent dit voor terugverdientijd en milieu-impact?

Deze ontwikkelingen leiden tot een snellere terugverdientijd en een grotere impact op het milieu.

Stel, een huishouden investeert €5000 in een set van 10 zonnepanelen en bespaart jaarlijks €1000 aan energiekosten. De terugverdientijd zou dan vijf jaar zijn, vergeleken met 8 jaar voor een systeem dat €8000 kost en dezelfde besparing oplevert. Wat betreft milieu-impact vermijdt het systeem in dit voorbeeld jaarlijks ongeveer 3 ton CO2-uitstoot, wat de ecologische voetafdruk van het huishouden behoorlijk verkleint.

De Toekomst van Zonne-energie: Toegankelijkheid verhoogt, prijzen dalen

Met constante verbeteringen in efficiëntie en de enorme daling van de kosten, wordt zonne-energie een steeds toegankelijkere optie. De trend van dalende prijzen belooft door te gaan en de adoptie van zonne-energie versnelt.

De efficiëntie van zonnepanelen bepaalt hoeveel bruikbare energie er uit het zonlicht wordt gegenereerd. Waar de kosten zijn gedaald, is deze efficiëntie in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Moderne zonnepanelen bereiken nu vaak efficiëntieniveaus van meer dan 22%, ten opzichte van ongeveer 15% , een decennium geleden.

Toenemende Levensduur

Naast de invloed van prijsdaling en efficiëntie op een snellere terugverdientijd, zorgt ook toenemende levensduur voor hoger rendement op zonnepanelen. Vijf tot 10 jaar geleden was de geschatte levensduur van zonnepanelen 20 tot 25 jaar. Door betere materialen en productietechnieken zijn panelen duurzamer en beter bestand tegen weersinvloeden en slijtage!

Deze verbeteringen, maar ook strengere kwaliteitscontroles en ontwerpinnovaties zorgen ervoor dat de levensverwachting verhoogt. Fabrikanten garanderen nu al vaak een levensduur van 25 of meer. Sommige schattingen suggereren dat panelen wel 30 jaar of langer mee kunnen gaan voordat hun efficiëntie afneemt.

Deze toename in levensduur maakt zonne-energie nu een nóg interessantere investering.

Een Toekomstbestendige investering

Ondanks zorgen over de afbouw van de salderingsregeling en mogelijke terugleverheffingen, blijft de investering in zonnepanelen aantrekkelijk! De hoge energieprijzen en de wens voor energie-autonomie spelen hierbij een rol, maar vooral de dalende prijzen en kortere terugverdientijd zorgen voor een aantrekkelijke investeringscasus.

Offertes Vergelijken

Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dan raden wij aan om meerdere offertes aan te vragen. De prijsverschillen tussen aanbieders kan wel 25% zijn, maar er zijn ook verschillen in betrouwbaarheid en kwaliteit.

Maak gebruik van onze offerte-tool om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs in uw omgeving. U ontvangt dan offertes van installateurs die zijn aangesloten bij ons Garantiefonds. Deze installateurs doorliepen een uitgebreid selectieproces om deelnemer te worden en bieden u meer zekerheid:

  • Uw aanbetaling is gegarandeerd
  • Toekomstige aanspraken op fabrieksgarantie
  • Kwaliteit en deskundigheid
  • Geschillencommissie

Terug naar overzicht