Skip to main content Door naar footer

Hoeveel energiekosten bespaar ik met zonnepanelen?

24-07-2023

Nieuws

Hoeveel kosten kan ik besparen met zonnepanelen?

Hoe verlaag ik mijn energiekosten het best? Het is een veel gestelde vraag. De stijgende energiekosten zijn voor veel huishoudens een grote zorg.

Het installeren van zonnepanelen biedt een duurzame oplossingen. Installatie ervan vermindert niet allen uw ecologische voetafdruk, maar het verlaagt ook de energierekening. En dat is fijn met zulke hoge energiekosten!

Zonnepanelen zijn een slimme investering als u wilt besparen op energiekosten. In dit artikel ontdekt u hoe zonnepanelen werken en hoeveel energie ze besparen. Wij leggen uit hoe u het maximale uit uw dak en woning haalt. We beantwoorden veel gestelde vragen over de aanschaf en opbrengst van zonnepanelen. Ook kijken we naar de ontwikkeling van de prijzen.

Hoeveel energiekosten u bespaart met zonnepanelen en wat ze opleveren is afhankelijk van een aantal zaken. De hoeveelheid stroom die u op kunt opwekken met zonnepanelen op uw dak. Maar ook zijn de terugverdientijd, levensduur, de salderingsregeling en prijs van je zonnepanelen van invloed.

Hoeveel stroom wekken zonnepanelen op?

De hoeveelheid opgewekte stroom, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp is in staat om, onder de ideale omstandigheden, zo'n 300 kWh per jaar produceren.

Hoeveel panelen heb ik nodig voor mijn huishouden?

Het benodigde aantal panelen hangt af van energieverbruik. Hoeveel je er kunt plaatsen is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte op je dak. Een gemiddeld huishouden heeft doorgaans genoeg aan 10 tot 15 zonnepanelen, om de benodigde energie op te wekken. Een set van 10 zonnepanelen met een vermogen van 4000 Wp kan jaarlijks zo'n 3500 kWh stroom opwekken. De daadwerkelijke opbrengst varieert, afhankelijk van factoren zoals de stand van de zon, schaduw, en de kwaliteit van de zonnepanelen.

Zelfs bij minder gunstige omstandigheden leveren ze nog een behoorlijke besparing op en is het interessant om zonnepanelen te kopen.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Een van de voordelen van zonnepanelen is de huidige salderingsregeling. Wanneer u meer stroom produceert dan u verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het elektriciteitsnet. U krijgt dan een vergoeding voor deze teruggeleverde stroom.

U ontvangt dan dezelfde prijs voor de stroom die u teruglevert als u betaalt voor de stroom die u afneemt. De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025. Tot die tijd mag u 100% procent salderen. In 2025 en 2026 is dit 64% en stapsgewijs bouwt het dan af tot 0% in 2031. Hoewel de salderingsregeling geleidelijk wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een rendabele investering.

Hoe ontwikkelt de prijs van zonnepanelen zich?

De aanschafprijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren gedaald. Tussen 2011 en 2021 zelfs wel met meer dan 35%, waarna deze sinds vorig jaar weer duurder werden. De reden hiervoor zijn de algemene prijsstijgingen. Zoals het duurder worden van de productie- en transportkosten.

De exacte prijs hangt af van verschillende factoren, zoals het type en merk zonnepanelen, het totale vermogen en de installatiekosten. Gemiddeld kost een set van 10 zonnepanelen inclusief installatie ongeveer €7.500. De kosten lijken misschien hoog, maar is het belangrijk om naar de totale investering te kijken. Met de besparingen op energiekosten verdient u de investering terug en geniet u jarenlang van gratis stroom.

Zoveel mogelijk uit jouw dak en woning halen

Om het maximale uit uw zonnepanelen te halen is het belangrijk dat deze goed geïnstalleerd worden. Oriëntatie is belangrijk voor de opbrengst. Wanneer de panelen naar het zuiden gericht staat met een helling van 30-45 graden, is de opbrengst het hoogt. Zonnepanelen die op het oosten of westen gericht staan kunnen ook voldoende energie opwekken. De opbrengst is dan het hoogst wanneer je beide richtingen te combineert in een oost-westopstelling. Dit spreidt de opgewekte stroom over de dag.

Een schaduwrijke tuin kan de opbrengst van uw zonnepanelen verminderen. Het is evengoed mogelijk om zonnepanelen te installeren, want er zijn oplossingen voor. Optimizers en micro-omvormers minimaliseren het effect van de schaduw in uw tuin en verbeteren de prestaties van de panelen.

Hoeveel energiekosten bespaar je met zonnepanelen en wat leveren ze op?

Wilt u energie besparen met zonnepanelen? Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een gemiddeld huishouden bespaart met zonnepanelen jaarlijks zo'n €1.000 besparen op energiekosten. Dit komt neer op meer dan 80 euro per maand!

De initiële investering wordt vaak binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de locatie van uw woning, hoe uw dak gesitueerd is en het aantal zonnepanelen dat u installeert.

De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Dit betekent dat u tientallen jaren plezier heeft van een lagere energie rekeningen. Daarbij draag je ook nog eens bij aan een duurzame toekomst.

Een slimme investering

Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering zijn om je energiekosten te verlagen. Door gebruik te maken van de salderingsregeling en subsidies, worden zonnepanelen nog aantrekkelijker. Subsidieregelingen variëren per land en regio, informeer dus bij lokale instanties over subsidies of fiscale voordelen.

Door voor de juiste installatie te kiezen haalt u het maximale uit uw dak. Raadpleeg een professionele installateur om je te helpen bij het maken van de beste keuzes. Vraag hier offertes aan bij professionele installateurs in uw regio en laat u op de juiste manier adviseren.

Terug naar overzicht