Skip to main content Door naar footer

Met een thuisaccu opgewekte zonne-energie opslaan

19-12-2023

Nieuws

Met een thuisaccu opgewekte zonne-energie opslaan

Een thuisaccu is een goede oplossing wanneer u efficiënter gebruik wilt maken van zonne-energie. Heeft u momenten waarop u meer energie opwekt dan nodig of juist meer energie nodig heeft als uw zonnepanelen niet actief zijn? Dan is een thuisbatterij een ideale manier om het meeste uit uw investering in zonne-energie te halen.

In dit artikel bespreken we de functionaliteit, kosten en de capaciteit die u nodig heeft voor een thuisaccu.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisaccu werkt als een opslagmedium voor de energie die uw zonnepanelen opwekken. Als de accu vol is, levert deze overtollige energie automatisch terug aan het net. Wanneer de zonnepanelen geen energie opwekken en u wel stroom nodig heeft, kunt u gebruikmaken van de opgeslagen energie in de accu. 

De capaciteit van thuisaccu’s varieert. Een standaard thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh opslaan, maar er zijn grotere capaciteiten beschikbaar voor zowel particuliere als zakelijke toepassingen. Er zijn ook thuisaccu’s van 100 kwh, 1000 kwh of zelfs 5000 kwh verkrijgbaar. Deze capaciteiten zijn niet geschikt voor particulieren, maar worden op de zakelijke markt gebruikt.

Het kiezen van de juiste capaciteit is belangrijk voor een efficiënt energiebeheer.

Welke capaciteit thuisbatterij heeft u nodig?

Het bepalen van de juiste capaciteit voor uw thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder uw dagelijkse energieverbruik en de opwekkingscapaciteit van uw zonnepanelen.  Een simpele berekeningsmethode is het vermenigvuldigen van de capaciteit van uw zonnepanelen (in kWp) met 1 tot 1,5 kWh.

Dit biedt een goede indicatie voor de benodigde accucapaciteit. Onze deskundige leveranciers en installateurs kunnen een precieze berekening maken, aangepast aan uw situatie, om de meest efficiënte en kosteneffectieve oplossing te bieden.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij kunnen sterk variëren. Deze zijn afhankelijk van de capaciteit en de kwaliteit. Prijzen beginnen bij ongeveer €4.000 voor een kleinere accu van 3 kWh en kunnen oplopen tot €10.000 of meer voor grotere systemen.

Naast de aanschafprijs zijn er andere overwegingen, zoals de levensduur van de accu, die de totale kosten op lange termijn beïnvloeden. Het is verstandig om te investeren in een hoogwaardige accu die langer meegaat en betrouwbaar is. Houd ook rekening met eventuele installatiekosten en vraag de leverancier van uw thuisbatterij naar de mogelijkheden voor service en onderhoud.

Naar een duurzame toekomst: Bidirectioneel Laden

Bidirectioneel laden is een andere moderne energie opslagtechnologie. Het betekent dat u uw elektrische auto gebruikt als een extra energieopslag. Hierbij slaat uw auto zonne-energie op en levert deze eventueel terug aan uw woning. Niet alle elektrische voertuigen zijn geschikt voor deze techniek. De ontwikkeling hiervan gaat snel en het potentieel voor de toekomst is groot.

Controleer altijd of uw auto geschikt is voor bidirectioneel laden, voordat u de technologie aanschaft! Voor veel huishoudens en bedrijven is een aparte thuisbatterij nog steeds de meest efficiënte en betrouwbare oplossing.

Thuisaccu zonnepanelen: Uw betrouwbare energiepartner

Een thuisaccu is een belangrijk onderdeel van uw duurzame energie-ecosysteem. Met een betrouwbare thuisaccu optimaliseert u het gebruik opgewekte zonne-energie en vermindert u afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Een juiste keuze in uw thuisaccu zorgt niet alleen voor een duurzamere leefomgeving, maar is ook financieel voordelig op de lange termijn.

Het is belangrijk om een betrouwbare leverancier te kiezen. Op deze pagina vindt u een lijst van leveranciers die aangesloten zijn bij Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE). Dit zijn betrouwbare en kwalitatief goede zonnepanelen leveranciers. Zij kunnen u adviseren over de aankoop van de juiste thuisaccu of andere vormen van energieopslag!

Terug naar overzicht