Skip to main content Door naar footer

Nultarief BTW op zonnepanelen: duidelijkheid van de Belastingdienst

07-04-2023

Nieuws

Vragen en antwoorden

De Belastingdienst heeft gehoor gegeven aan de oproep door de btw-tarievenpagina te actualiseren en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden samen te stellen. De VEH is blij met de veranderingen.

In de FAQ staat dat de volgende zaken onder het btw-nultarief voor zonnepanelen vallen:

Btw-nultarief voor zonnepanelen - Belastingdienst

  • Vakantiehuis: Zonnepanelen geplaatst op of bij een vakantiehuis.
  • Residentieel en commercieel gebruik: Het leveren en installeren van zonnepanelen op een gebouw dat door de bewoner wordt gebruikt voor zowel residentiële als commerciële doeleinden. Voorwaarde is dat de zonnepanelen (deels) gebruikt worden voor de woonfunctie.
  • VvE met bedrijfsuitoefening: Levering en installatie van zonnepanelen aan een VvE, waarbij de zonnepanelen worden geplaatst op een perceel met woon- en bedrijfsruimte op de begane grond. Het gaat erom dat het gebouw (deels) een woonfunctie heeft en dat de zonnepanelen (deels) voor deze woonfunctie worden gebruikt. Het is daarom niet relevant dat het wooncomplex een commercieel gedeelte bevat.
  • Dakpannen infrezen:  Het infrezen dat direct nodig is om de zonnepanelen te plaatsen.
  • Groepenkast: Aanpassing van de groepenkast voor zover direct noodzakelijk voor de levering, installatie en werking van de zonnepanelen. De vervanging van de gehele groepsbox is niet inbegrepen in de nulvergoeding. Ook niet als deze samenvalt met de levering en installatie van de zonnepanelen.
  • PV-verdeler: De levering en installatie van de fotovoltaïsche verdeler in combinatie met de levering en installatie van zonnepanelen is direct noodzakelijk voor de installatie en werking van de zonnepanelen.
  • Verhuizing: het demonteren gevolgd door installatie van de zonnepanelen op de andere woning, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing.
  • Plug-and-play zonnepanelen: Plug-and-play zonnepanelen die worden geleverd voor plaatsing op of bij een woning vallen ook onder het nultarief.
  • Nieuwbouw woning: Bij oplevering of oplevering van een nieuwbouw woning kan er sprake zijn van een splitsing tussen de woning en de zonnepanelen. Opgemerkt moet worden dat een scheiding alleen mogelijk is bij niet-geïntegreerde zonnepanelen. De levering van geïntegreerde zonnepanelen maakt deel uit van de levering van de nieuwbouw en is onderworpen aan 21 procent btw.
  • Plaatsen en vervangen zonnepanelen: Het nultarief geldt voor het (tijdelijk) verwijderen van zonnepanelen omdat bijvoorbeeld het onderliggende dak vervangen moet worden. Want demonteren met daarna montage op hetzelfde dak valt onder het nultarief. Ook het vervangen van een defecte of verouderde zonnemodule valt onder het nultarief.           
  • Uitbreiding zonnepanelen: De nullast geldt ook voor het leveren en plaatsen van zonnepanelen voor de uitbreiding van bestaande zonnepanelen, dus logischerwijs dienen (nieuwe) zonnepanelen op of bij een woning geplaatst te worden.

Geldt niet voor PV, zonneboilers en verhuren van zonnepanelen

De Belastingdienst signaleert ook een aantal gevallen waarin het btw-nultarief niet van toepassing is, zoals bijvoorbeeld de verhuur van zonnepanelen:

  • De installatie van een vogelscherm of een sneeuwhelling, aangezien deze niet direct noodzakelijk zijn voor de installatie en correcte werking van de zonnepanelen.
  • Ontmanteling van zonnepanelen om gesloopt te worden.
  • Het verstevigen van een dak voor het plaatsen van zonnepanelen of het sluiten van een dakraam, aangezien deze werkzaamheden niet direct noodzakelijk zijn voor de plaatsing en goede werking van de zonnepanelen.
  • Infrezen voor bekabeling, aangezien dit ook niet direct nodig is.
  • Defecte optimizers of (micro)omvormers vervangen na installatie van de zonnepanelen.
  • De levering en installatie van apparatuur om het wifi-netwerk te verbeteren.

De Belastingdienst benadrukt verder dat het btw-nultarief niet van toepassing is op photovoltaïsche en thermische panelen die zowel zonnewarmte als zonne-energie opwekken, aangezien het "gemengde producten" zijn. Volgens de btw-richtlijn kunnen PVT-modules niet als zonnepanelen worden beschouwd. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen en zonneboilers, die ook niet als zonnepanelen kunnen worden aangemerkt.

Bron: Solar Magazine - Edwin van Gastel, donderdag 6 april 2023

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i33941/nultarief-btw-op-zonnepanelen-duidelijkheid-belastingdienst-na-vragen-eigen-huis

Terug naar overzicht