Skip to main content Door naar footer

Hoeveel zonnepanelen voor een zo hoog mogelijk rendement?

22-05-2023

Nieuws

Bent u van plan om zonnepanelen te kopen? Dan wekt u duurzaam en kosteneffectief rendement op. Naast het aantal zonnepanelen zijn er nog een aantal factoren die het rendement van zonnepanelen verhogen. In dit artikel vertellen wij u hoe u zoveel mogelijk rendement uit uw zonnepanelen investering haalt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wanneer u zonnepanelen koopt, wilt u zeker zijn van een hoog rendement. Financieel is het meest rendabel als de opbrengst van zonnepanelen aansluit op het energieverbruik. Dit heeft te maken met de die in ieder geval tot januari 2025 geldt. Het precieze aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere uw (toekomstig) stroomverbruik, geografische locatie, oriëntatie, hellingshoek en het soort panelen.

Toekomstig stroomverbruik

De benodigde opbrengst van uw zonnepanelen baseert u op uw jaarlijkse stroomverbruik. Gebruik hiervoor uw energierekening. Tel toekomstige veranderingen die invloed hebben op u energieverbruik bij het huidige verbruik op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • De toekomstige aanschaf van een elektrische auto
  • De overgang van gas naar elektrisch koken of elektrische alternatieven voor verwarming
  • Het toekomstig gebruik van een (hybride) warmtepomp

Verbruikt u elk jaar 4.000kWh aan elektriciteit? Dan heeft u 11 panelen nodig met een vermogen van 400 Wattpiek. De opbrengst kwh per vierkante meter is afhankelijk van verschillende factoren. Hier gaan we onderstaand op in. De formule voor het berekenen van het aantal benodigde zonnepanelen is:

(gewenste opbrengst op basis van (toekomstig) stroomverbruik per jaar in kWh x 1,1)  gedeeld door (het vermogen in wattpiek per paneel)

Optimaal rendement zonnepanelen

Opbrengst van de zonnepanelen

De opbrengst per paneel is belangrijk om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen.

U kunt zich hierover het best laten informeren door een professionele installateur. Deze maakt een nauwkeurige berekening van de verwachtte opbrengst van jouw dak en het gekozen type zonnepanelen.

Welke zonnepanelen kies ik voor een maximaal rendement?

Welke zonnepanelen moet u kiezen voor maximaal rendement? Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Polykristallijn, monokristallijn of dunne film-zonnepanelen worden het meest gebruikt. De beste keuze voor een optimaal rendement is afhankelijk van het doel waarmee geïnstalleerd worden. 

  1. De meest efficiënte panelen zijn de monokristallijn panelen. Deze produceren de meeste energie vanuit een bepaalde hoeveelheid zonlicht. De efficiëntie kan meer dan 20% zijn. Daarom worden deze zonnepanelen ook vaak op een klein dak geplaatst.
  2. Polykristallijn panelen hebben maximaal 17% efficiëntie en een dunne film-paneel 11%. Dit getal varieert omdat er geen standaardmaat van dit type paneel bestaat.
  3. De dunne film-panelen zijn het goedkoopst omdat de productiekosten het laagst zijn. De frames zijn daarbij lichter dan die van andere zonnepanelen en daarom is ook de installatie goedkoper. Monokristallijn zonnepanelen zijn meestal het duurst in aanschaf en installatie. Dit heeft zowel te maken met de efficiëntie, als gewicht van de panelen.
  4. Monokristallijn zonnepanelen zijn het zwaarst omdat ze uit silicium vervaardigd zijn. Polykristallijne zonnepanelen zijn ontwikkeld om de prijs van zonnepanelen te verlagen en zijn dus ook goedkoper. Het verschil in kosten wordt door innovatie steeds kleiner omdat er monokristallijn zonnecellen steeds efficiënter geproduceerd worden.

Hoe draagt het juist laten plaatsen van zonnepanelen bij aan het rendement?

Plaatsing, geografische locatie en schaduwvorming hebben invloed op het rendement dat u uit de zonnepanelen haalt. Ondanks dat de zonnepanelen ook stroom leveren bij bewolking is de opbrengst afhankelijk van de zon.

Geografische locatie

In gebieden met een hoog aantal zonuren zijn er minder panelen nodig om dezelfde opbrengst te genereren. In het Westen van Nederland is zoninstraling hoger. Dit betekent dat ook de opbrengst van zonnepanelen hoger is dan in het Oosten. De geografische locatie van uw woning heeft dus invloed op de hoeveelheid zonlicht die u zonnepanelen ontvangen. Online tools en rekenmodellen helpen u om de zoninstraling in te schatten. Zo verkrijgt u een beter beeld te krijgen van het aantal benodigde zonnepanelen.

Een lokale installateur, is bekend met de zoninstraling in uw specifieke regio. Met gebruik van onze offerte-tool, vraagt u offertes aan bij SGZE-deelnemers dicht bij huis.

Ligging van het dak, oriëntatie en hellingshoek

De ligging van je dak en de hellingshoek zijn belangrijk voor het verhogen van je rendement. Een dak op het Zuiden met een hellingshoek van 30 tot 45 graden levert het meeste op. Als uw dak een andere oriëntatie of hellingshoek heeft beïnvloedt dit het rendement van je panelen negatief. Het aanpassen van de installatiehoek kan helpen om de energieopbrengst te verhogen.

Op platte daken is het mogelijk om de panelen naar het Zuiden te richten. Ook is het mogelijk om de zonnepanelen in de juiste hellingshoek te plaatsen. Het gevolg bij platte daken is dan dat er minder rijen op hetzelfde oppervlakte passen.

Schaduwvorming

Schaduwvorming verlaagt het rendement van je zonnepanelen, zelfs al is het maar een klein schaduwgebied. Denk u hierbij aan schaduw van bomen, schoorstenen of andere gebouwen. Probeer schaduwvorming zoveel mogelijk te voorkomen om het rendement van uw zonnepanelen te verhogen. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk en ook hier zijn oplossingen voor. Als er schaduwproblemen zijn kunt u overwegen om micro-omvormers of power optimizers te gebruiken. Daarmee verkleint u de impact van schaduw op de panelen.

Kortom, het benodigde aantal zonnepanelen is afhankelijk van uw stroomverbruik en de verwachte opbrengst van de panelen. De verwachte opbrengst is afhankelijk van kwaliteit en van andere factoren zoals locatie, ligging, hellingshoek en schaduwvorming.

Het beste advies is daarom om een professionele installateur naar uw specifieke casus te laten kijken. Zij helpen u bij het bepalen van het ideale aantal zonnepanelen. Dat doen zij op basis van energiebehoefte en lokale omstandigheden. Op die manier haalt u het maximale rendement uit u investering!

Vraag hier uw offertes op bij professionele en betrouwbare installateurs in uw regio.

Terug naar overzicht