Skip to main content Door naar footer

Stichting Garantiefonds ZonneEnergie wint aan belang: ‘Zekerheid voor consument én installateur’

08-03-2023

Nieuws

Garantiefonds voor Zonnepanelen bereikt mijlpaal

Stichting Garantiefonds ZonneEnergie groeit aan populariteit, waardoor het in 2022 een mijlpaal bereikte: 500 megawattpiek aangemelde zonnepaneelinstallaties. In 2023 is het fonds het oudste en grootste garantiefonds van Nederland en heeft het al meer dan 130.000 pv-systemen aangemeld, wat neerkomt op een vermogen van 550 megawattpiek. Elke maand krijgt het fonds gemiddeld meer dan 3.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties bij, met meer dan 40 installateurs die zijn aangesloten bij het fonds.

De vakbeurs Solar Solutions biedt SGZE de mogelijkheid om nog meer leden te verwelkomen, en ze zullen te vinden zijn op de stand van groothandel VDH Solar.

Verwachte toename nieuwe deelnemers

SGZE verwacht op de stand van groothandel VDH Solar op de Solar Solutions vakbeurs veel nieuwe deelnemers te verwelkomen vanwege het nultarief dat Nederland dit jaar heeft ingevoerd voor zonnepanelen. Installateurs kunnen de btw die zij moeten betalen voor het inkopen van materialen niet meer financieren met de btw die ze voor de verkochte zonnepaneleninstallaties ontvangen. Lucien van der Heide, algemeen directeur van VDH Solar, stelt dat de meest logische oplossing voor installateurs is om een aanbetaling te vragen van hun klanten, maar dat dit niet door iedereen zonder aarzeling zal worden gedaan.

Uit een enquête kwam naar voren dat 50 procent van de installateurs van zonnepanelen te weinig tijd had om hun liquiditeitspositie te verbeteren voor de invoering van het btw-nultarief. Daarom kiezen installateurs ervoor om klanten een aanbetaling te laten doen. Hierdoor neemt het risico voor consumenten toe, omdat zij hun aanbetaling kwijt kunnen raken als er bijvoorbeeld een faillissement plaatsvindt. Gelukkig is er het garantiefonds SGZE waarmee ze dit risico kunnen afdekken.

We merken dat de garantie die we bieden, effectief is, aangezien 99 procent van de klanten een aanbetaling doet als die wordt gegarandeerd door SGZE. Van der Heide geeft ook aan dat wij onze klanten en het garantiefonds een warm hart toedragen. Daarom kunnen installateurs die hun producten bij ons inkopen, de maandelijkse contributie kosteloos krijgen. Daarbij stellen we ook dat Stichting Garantiefonds ZonneEnergie een belangrijke functie vervult, waardoor zij ook aanwezig zullen zijn tijdens de vakbeurs Solar Solutions op onze stand.

Bron: Solar Magazine - Ewin van Gastel, woensdag 8 maart 2023

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i29160/stichting-garantiefonds-zonneenergie-wint-aan-belang-zekerheid-voor-consument-en-installateur

 

Terug naar overzicht