Skip to main content Door naar footer

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

05-04-2023

Nieuws

Verschillende typen zonnepanelen en kwaliteit

Er bestaan verschillen soorten zonnepanelen, bijvoorbeeld polykristallijne en monokristallijne panelen. In de regel zijn Polykristallijne panelen iets goedkoper, waar monokristallijne panelen weer meer rendement opleveren.

Daarnaast is er een verschil tussen topkwaliteit A-merken en B-merken. Zonnepanelen van de betere merken leveren voor een langere tijd een hoger rendement en geven minder snel een rendementsverlies van de energieopbrengst. De kwaliteit verschilt veel, kies daarom voor panelen van een gevestigd merk met een goede reputatie. Zo verzekert u zich van een hogere opbrengst en een zorgeloos gebruik van uw zonne-energie. U kunt zich het beste laten adviseren door de installateurs, zij hebben de juiste expertise.

Dit is het belang van een goede installateur

√ Optimaal rendement

Zonnepanelen wekken de meeste stroom op, wanneer zij naar het zuiden staan en als er geen schaduw van bijvoorbeeld bomen op gebouwen is. Een goede installateur helpt u met de juiste plaatsing.

√ (Brand)veiligheid

Wanneer het systeem niet goed geïnstalleerd is, kan dit kortsluiting of zelfs brand veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de installatie veilig gebeurt, door een professionele en erkende installateur.

√ Gegarandeerde kwaliteit

Garanties op uw zonnepanelen en de complete installatie zijn belangrijk om zorgeloos van uw zonne-energie te genieten. Wanneer u zelf reparaties of vervanging moet betalen duurt de terugverdientijd langer en haalt u minder voordeel uit uw installatie. Dat is zonde en frustrerend. U voorkomt dit door goed op de garantievoorwaarden van uw installateur te letten.

Zo kiest u de juiste installateur

Optimaal rendement, veilige installatie en zorgeloos genieten van uw zonne-energie, valt of staat dus bij de keuze van de juiste installateur. Als u deze stappen volgt, weet u zeker dat u de juiste keuze maakt:

1. Check of het een erkende installateur is

Ga na of de installateur over de juiste certificering beschikt, zoals Zonnekeur of InstallQ én of hij is aangesloten bij andere instanties. Wanneer een installateur aangesloten is bij ons garantiefonds, beschikt hij altijd over de benodigde certificering en voldoet hij aan onze voorwaarden en kwaliteitseisen. Zo weet u zeker dat u een erkende installateur met de juiste expertise in de arm neemt.

2. Check garanties

Ga na welke garanties er op de zonnepanelen en de complete installaties zitten en hoelang deze gelden. Dit zijn belangrijke zaken, omdat u zelf niet op wilt draaien voor reparatie of vervangingskosten. U wilt weten wat er gebeurt wanneer de installatie toch niet in orde blijkt te zijn. Daarnaast wilt u dat uw leverancier aangesloten is bij een garantiefonds, want dat betekent dat uw financiële risico’s gedekt zijn.

3. Controleer referenties

Het is raadzaam om referenties van eerdere klanten te controleren. Dit kan online via reviewwebsites, google of op de website van de leverancier. U kunt ze eventueel ook bij de installateur zelf opvragen, dit is niet ongebruikelijk.

4. Ga na welke service de installateur biedt

Welke service de installateur biedt is verschillend. Het is fijn als deze u ontzorgt en het hele pakket aanbiedt. Dit betekent dat uw leverancier bijvoorbeeld uw systeem aanmeldt bij de netbeheerder en eventuele aanpassingen maakt in de meterkast als dit nodig is.

5. Vraag meerdere offertes op

Als u voor een bij Stichting Garantiefonds ZonneEnergie aangesloten leverancier kiest, kiest u sowieso voor een expert die de boel op orde heeft. Het is nog steeds goed om een paar zonnepaneleninstallateurs te vergelijken.

Wij raden aan maximaal drie offertes op te vragen om een goed beeld te verkrijgen van het aanbod en de prijzen. Een gesprek helpt u om een idee te krijgen van de expertise en werkwijze van de installateur. De partij die het beste uit de bus komt nodigt u uit om een inspectie van uw dak te komen doen. Dit helpt u om de definitieve keuze te maken.

Terug naar overzicht