Skip to main content Door naar footer

Onze tips voor optimaal onderhoud van uw zonnepanelen

14-08-2023

Nieuws

Goed onderhoud aan uw zonnepanelen installatie zorgt voor optimale prestaties en opbrengsten. Onderhoud, inspectie en het schoonmaken van de panelen is belangrijk als u het maximale uit uw investering wilt halen.

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Om de levensduur te verlengen én de efficiënte werking te verhogen zijn er wel een paar zaken belangrijk. Wij delen 3 eenvoudige tips voor doeltreffend onderhoud! Als u deze op volgt heeft u nog lang plezier van efficiënt werkende zonnepanelen.

TIP 1: Regelmatige Reiniging – houdt uw zonnepanelen goed schoon 

Zonnepanelen raken in de loop van tijd bedekt met hardnekkig vuil, stof en andere vervuiling. Het fijnere vuil verdwijnt na een goede regenbui. Helaas hebben hardnekkiger vuil zoals vogelpoep en bladeren meer invloed op het rendement van de panelen.

Wist u dat vuil tot wel 3% aan rendementsverlies kan veroorzaken? Het is dus belangrijk om onderhoud regelmatig uit te voeren en uw zonnepanelen schoon te maken. Zo blijven ze goed werken!

Met welke frequentie moet uw de zonnepanelen schoonmaken?

De frequentie van reiniging is afhankelijk van factoren zoals uw locatie en de mate van vervuiling. Experts raden aan om zonnepanelen minstens één keer per jaar goed te reinigen.

Bevinden uw zonnepanelen zich op een plek bevinden waar veel bomen of vogels zijn? Dan vormen opgehoopte bladeren en vogelpoep bronnen van vervuiling. Voor een optimaal rendement is het dan aan te raden om de panelen regelmatiger schoon te maken.

Wanneer uw zonnepanelen aan veel zonlicht en weinig vuil blootgesteld worden, kunt u de frequentie ook verlagen. De frequentie is dus sterk afhankelijk van de locatie. 

Hoe maak ik de zonnepanelen goed schoon

Blijf vooral weg van de hogedruk reiniger als u de panelen wilt reinigen. Maak de panelen schoon met water zonder schoonmaakmiddelen en een zachte doek om voorzichtig vuil te verwijderen.

Kies bij het reinigen voor geschikte hulpmiddelen. Gebruik speciale zachte doeken en vermijd ruwe materialen die uw panelen kunnen beschadigen.

Voor een grondige en veilige reiniging kunt u de zonnepanelen ook laten schoonmaken. Er zijn veel bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn en dit uiteindelijk de veiligste manier. Voor u en voor uw panelen!

TIP 2: Periodieke inspectie van zonnepanelen en technisch onderhoud

Zonnepanelen hebben maar weinig bewegende delen en toch is regelmatige inspectie van belang. Schakel jaarlijks een expert om te controleren of alles goed werkt.

Deze deskundigen onderzoeken de omvormer, kabels, connectoren en panelen. Zo weten ze welk onderhoud er nodig is en dat de zonnepanelen optimaal werken.

Hoe vaak is inspectie en technisch onderhoud nodig?

Schakel jaarlijks een expert in om uw zonnepanelen grondig te laten controleren en laat eens per twee jaar technisch onderhoud uitvoeren. 

Als u een daling in de opbrengst van de zonnepanelen opmerkt dan is dit ook een teken dat er behoefte is aan onderhoud. Schakel dan een expert in om het probleem vast te stellen en passend onderhoud uit te voeren.

Tegenwoordig zijn er ook geavanceerde monitoringsystemen om u te waarschuwen dat de energieopbrengst onverwacht daalt.

Jaarlijkse inspectie

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van het zonnepanelen systeem. Het zorgt ervoor dat je de zonne-energie wordt omgezet en dat je deze kunt gebruiken. Dit onderdeel moet geïnspecteerd worden om het functioneren van je panelen te controleren.

Naast de omvormer zijn ook de connectors, optimizers en connectors onderdeel van een jaarlijkse visuele inspectie. Door te inspecteren constateert de installateur defecten vroegtijdig. Zo zorgt u ervoor dat uw zonnepanelen het juiste rendement blijven leveren.

Technisch onderhoud aan zonnepanelen uitvoeren

Het technisch onderhoud kunt u het beste laten doen door de installateur die de zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

Voor de periodieke inspectie en het onderhoud is het raadzaam om bij hen een onderhoudscontract af te sluiten. Zo weet je zeker dat u de levensduur van de panelen verlengt en het maximale uit uw investering haalt.

TIP 3: Zorg voor consistent onderhoud

Uw zonnepanelen zijn een langetermijninvestering met relatief weinig onderhoud. Het is wel belangrijk dat dit onderhoud consistent uitgevoerd wordt!

Als u dit doet levert het lagere energiekosten op en verlengt het de levensduur van de investering. Maak regelmatig schoon, laat inspecties en technisch onderhoud uitvoeren en zorg voor opbrengst monitoring. Zo blijven uw zonnepanelen in uitstekende staat!

Nog laatste kleine tip: blijf dit ook zeker doen als u gaat verhuizen. U kunt de zonnepanelen meenemen naar uw nieuwe woning.

Professionele installateur voor installatie of onderhoud?

Zoekt u nog een professionele en ervaren installateur voor de installatie van uw zonnepanelen en/of voor het toekomstige onderhoud ervan? Deze vindt u hier, op basis van uw regio!

Terug naar overzicht