Skip to main content Door naar footer

Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?

19-09-2023

Nieuws

Welke factoren beïnvloeden de energie productie in de herfst en winter?

Temperatuur is geen factor voor de energieproductie. Waar veel mensen denken dat de lage temperatuur invloed heeft op het opwekken van uw zonnepanelen is dat niet zo. Zonnepanelen vangen daglicht op en geen zonlicht.

Het is dus geen probleem als de zon niet of minder fel schijnt. Daarentegen is een koude temperatuur zelfs beter voor de zonnepanelen. Bij iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de opbrengst met 5%. Kou geleid de energie namelijk beter. Doordat de dagen in de winter een stuk korter zijn vangen de zonnepanelen wel minder daglicht op. Ook staat de zon in de winter een stuk lager. Dit veroorzaakt veel schaduw en kan er voor zorgen dat op de winterse dagen de omvormer soms helemaal niet opstart.

In de koude maanden tussen oktober en maart wordt er ongeveer 30% van de totale jaaropbrengst opgewekt. Vanaf oktober daalt de opbrengst per maand met als diepte punt december. De opbrengst is dan maximaal 3% van het totaal. 

Optimale reiniging en onderhoud 

Een goede schoonmaak is belangrijk voor een optimaal rendement. Als de panelen vuil zijn vangen ze namelijk minder licht. U kunt er voor kiezen om dit zelf te doen met osmose water dit is volledig gereinigd water zonder allerlei stoffen zoals kalk. Maar ook lauw water en een doek werkt prima.

Het beste moment voor zo’n jaarlijkse grote schoonmaak is in het begin van de lente de zonnigste maanden komen dan weer. Voor de rest hebben zonnepanelen vrij wel geen onderhoud nodig. Alleen de omvormer moet gemiddeld om de 12 jaar vervangen worden.

Wanneer er een pak sneeuw op uw zonnepanelen ligt kan de opbrengst dalen tot 0. U kunt het best de natuur zijn werk laten doen. Dan schijnt de zon en valt of smelt de sneeuw vanzelf van de panelen af. Wanneer er geen mogelijkheid is voor de sneeuw om vanzelf van het paneel af te glijden, kunt u de sneeuw er voorzichtig af borstelen met een zachte borstel. Dit is handig om te doen, bij bijvoorbeeld een plat dak. Op deze manier blijft de rendabiliteit van de zonnepanelen zo hoog mogelijk.

Doe dit absoluut niet als de sneeuw bevroren is. Dit kan schade opleveren. 

Zonnepanelen installeren in de winter

U kunt het hele jaar door uw zonnepanelen laten installeren. In de winterperiode is het vaak relatief rustig bij ons aangesloten leveranciers en monteurs. De wachttijden zijn dan korter! Uw zonnepanelen zijn een investering voor een langere tijd en hierdoor maakt het dus ook niet uit als de panelen niet meteen de meeste zonuren kunnen pakken. De jaaropbrengst blijft hetzelfde.

Hoe wekt u de meeste energie op in de herfst en winter 

Een belangrijke factor om uw zonnepanelen goed te laten functioneren in de winter is de hoek waar in de panelen geplaatst worden. Een goede hoek van ongeveer 40* zorgt voor zo veel mogelijke energieopbrengst. Dit is al helemaal van grote invloed als de dagen kort zijn. 

De sneeuw kan ook zorgen voor meer opgewekte energie. Dit komt omdat het felle witte sneeuw de zon weerkaatst. Bij een te dik pak sneeuw werkt dit uiteraard niet.

Wij adviseren u gebruik te maken van een monitoring systeem. Dit systeem helpt u om precies te weten hoe veel de panelen opwekken. Het systeem geeft ook aan als er eventueel panelen defect zijn of opname van daglicht wordt verhinderd. Op deze manier kunt u elk moment in de app de opbrengst van de zonnepanelen bekijken.

U kunt ook kiezen voor een zonne-batterijopslag. Zo kunt u de opgewekte stroom bewaren voor de koude dagen en de nachten. Zo’n batterij kan gemiddeld maar enkele dagen stroom opslaan. Voor de gemiddelde woning wordt er gebruik gemaakt van een accu van 6kwh. Deze accu kost ongeveer tussen de €4000 en €5000. (Bron: thuisaccuwijzer.nu). Er is op dit moment nog geen subsidie aan te vragen voor deze batterijen.

Ons advies

Zonnepanelen zijn in de winter dus echt niet zo efficiënt als in de zomer. Toch raden wij het aan om zonnepanelen aan te schaffen. Dit omdat er op jaarbasis veel te besparen valt. Een gemiddeld huishouden bespaart met zonnepanelen jaarlijks zo'n €1.000 besparen op energiekosten. Dit komt neer op meer dan 80 euro per maand!

Sinds dit jaar betaalt u geen btw meer op zonnepanelen. Dit geld alleen op woningen of bijgebouwen van woningen. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Tot slot zijn de zonnepanelen duurzaam. Hoewel het produceren van de panelen minimale CO2 uitstoot genereert, staat dat niet in verhouding tot de co2 uitstoot die u voorkomt!

Weet u na het lezen van dit artikel zeker dat u zonnepanelen wilt aanschaffen? Of heeft u nog meer vragen? Neem dan contact op met onze betrouwbare en professionele installateurs en vraag hier offertes aan!

Terug naar overzicht