Skip to main content Door naar footer

Zonnepanelen: Direct aanschaffen of wachten?

14-03-2024

Nieuws

Direct aanschaffen

Volgens Milieu Centraal is het voordelig om direct zonnepanelen te kopen als u het geld ervoor heeft. De investering verdient zich terug, met een terugverdientijd van 5 jaar met de salderingsregeling en 8 jaar zonder. De panelen gaan 25 jaar mee.

Stroomnet vol

Er is echter een addertje onder het gras: het stroomnet zit vol. Door de toenemende vraag en opwekking van elektriciteit, kan het net de spanning niet altijd aan. Dit kan leiden tot uitschakeling van uw zonnepaneel-systeem om te voorkomen dat er schade ontstaat.

Hoe vaak en waar dit gebeurt is onduidelijk

Het verschilt per wijk en zelfs per straat. In Flevoland is de kans op uitschakeling groter vanwege de drukte op het net.

Oplossingen

  • Direct gebruik van opgewekte energie: Zet overdag uw grote apparaten aan, zoals de wasmachine of vaatwasser.
  • Slimme apparaten: Deze apparaten gaan automatisch aan wanneer de panelen veel stroom opwekken.
  • Panelen op oost/west: Dit levert minder op dan op het zuiden, maar u wekt dan vooral stroom op in de ochtend en middag. Hiermee is de kans op overbelasting van het net kleiner.

Terugleverkosten

Sommige energiemaatschappijen rekenen al terugleverkosten voor de stroom die u teruglevert aan het net. Zelfs met deze kosten zijn zonnepanelen nog steeds voordelig, met een terugverdientijd van 7 jaar.

Conclusie

Zonnepanelen zijn een goede investering, maar houd rekening met de drukte op het net. Door slim om te gaan met uw energieverbruik en de juiste keuze te maken voor de installatie, kunt u optimaal profiteren van uw zonnepanelen.

Tips:

  • Overweeg om uw panelen op oost/west te leggen.
  • Gebruik direct de opgewekte energie.
  • Kies voor slimme apparaten.
  • Vergelijk offertes van verschillende installateurs.

Bronnen:

Terug naar overzicht