Skip to main content Door naar footer

Zonnepanelen op Nederlandse daken: verdubbeling in 2,5 jaar

10-04-2024

Nieuws

Populariteit groeit

De populariteit van zonnepanelen is enorm gestegen. In 2,5 jaar tijd is het aantal installaties vrijwel verdubbeld. In 2020 waren er 1,3 miljoen woningen met zonnepanelen, nu zijn dat er bijna 2,5 miljoen. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van CBS-data.

Bron: Independer

Zuid-Holland en Utrecht koplopers

De groei is het sterkst in Zuid-Holland en Utrecht. In Zuid-Holland werden in 2023 bijna 388.000 installaties geregistreerd, een toename van 120% ten opzichte van 2020. In Utrecht (+103%) en Noord-Brabant (+99%) is de groei ook fors.

Bron: Independer

Drenthe koploper, maar groei stokt

Drenthe heeft met 43,9% de meeste zonnepanelen per woning. Zeeland (42,4%) en Friesland (39,6%) volgen. Echter, de groei in Drenthe stagneert, terwijl andere provincies sneller groeien.

Bron: Independer

Dalende prijzen stimuleren aanschaf

De dalende prijzen van zonnepanelen stimuleren de aanschaf. Offertes zijn nu honderden euro's lager dan een jaar geleden. Dit maakt zonnepanelen aantrekkelijker voor twijfelaars.

Sterkste groei in Albrandswaard, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard

In Albrandswaard verdrievoudigde het aantal installaties zelfs (+202%). Ook in Krimpen aan den IJssel (+190%) en Krimpenerwaard (+174%) was er een sterke toename.

Tynaarlo koploper met 57%

Tynaarlo in Drenthe is de koploper met 56,8% van de woningen met zonnepanelen. De top 10 van gemeenten met de meeste installaties wordt gedomineerd door Drenthe, Friesland en Zeeland.

Bron: Independer

Grote steden blijven achter

De drie grootste steden, Amsterdam (7,5%), Rotterdam (8,8%) en Den Haag (10,4%), hebben nog een inhaalslag te maken. Dit komt door het hoge aantal huurwoningen, hoogbouw en beschermde stadsgezichten.

Zonnepanelen en dynamische contracten:

  • Let op: salderen gebeurt direct, niet jaarlijks.
  • Terugleververgoeding kan 0 of negatief zijn op zonnige dagen.
  • Sommige leveranciers bieden apps om omvormers uit te zetten.

Conclusie

De populariteit van zonnepanelen is enorm gestegen. De energietransitie is in volle gang! De groei is het sterkst in Zuid-Holland en Utrecht. Drenthe is koploper, maar de groei stagneert. Dalende prijzen en subsidies stimuleren de aanschaf. De drie grote steden blijven achter.

Bron: Independer - Joris kerkhof - Woensdag 10 april 2024

https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023

Terug naar overzicht