Skip to main content Door naar footer

Zonnepanelen schoonmaken: verantwoord zorgen voor een hoger rendement

28-05-2024

Nieuws

Schoonmaken zonnepanelen: zo pakt u dat het beste aan

Wist u dat zonnepanelen meer rendement opleveren als ze schoon zijn? Het neerdwarrelen van Sahara-zand, bladeren of zelfs een ophoping van vogelpoep zorgt ervoor dat de zonnepanelen zomaar 3% minder efficiënt zijn. Een goede regenbui kan helpen, maar spoelt het hardnekkige vuil helaas niet weg.

In dit artikel leggen we u uit wat de beste schoonmaak methode is en hoe vaak u de zonnepanelen het best kunt schoonmaken. We zetten de do’s en dont’s voor het reinigen van zonnepanelen op een rijtje, zodat u uw zonnepanelen in topconditie houdt.

Moet u zonnepanelen schoonmaken?

Het regelmatig schoonmaken van uw zonnepanelen heeft veel voordelen. Niet alleen het behalen van een maximale opbrengst, maar ook een langere levensduur en het voorkomen van permanente schade zijn belangrijke voordelen. Daarnaast eisen sommige fabrikanten periodieke schoonmaak en onderhoud, om aanspraak te kunnen blijven maken op garanties.

Door het regelmatig onderhouden van de zonnepanelen verlengt u de levensduur. Sommige soorten vuil, zoals vogelpoep, zorgen namelijk voor corrosie en permanente schade. Dit zorgt vervolgens voor het achteruit gaan van de kwaliteit en een verminderd rendement.

Een hoger rendement!

We vertelden al dat het rendement ruim 3%  minder kan worden als de panelen vuil zijn. Dit heeft de volgende oorzaken:

 1. Lichtblokades: Bladeren of takken kunnen de zonnepanelen bedekken. Het licht wordt dan geblokkeerd en bereikt de fotovoltaïsche cellen niet.
 2. Difussie: Zand en stofdeeltjes kunnen een diffuse laag vormen die het zonlicht verstrooit voordat het de cellen bereikt. Dit vermindert de intensiteit van het licht dat de fotovoltaïsche cellen bereikt, wat zorgt voor een lagere energieopbrengst.
 3. Reflectie: Sommige vuil soorten, zoals stof, reflecteren het zonlicht. Het kaatst het zonlicht terug, waardoor de cellen het niet op kunnen nemen. Dit resulteert ook in een lagere energieopbrengst.

Voor een hoger rendement op uw zonnepanelen is het dus heel belangrijk om ze goed te reinigen.

Hoe vaak moet u panelen reinigen?

Met welke frequentie u uw zonnepanelen moet schoonmaken, hangt uiteraard af van hoeveel vuil er op zit. Wij raden aan om zonnepanelen minimaal één keer per jaar (te laten) reinigen. In sommige gevallen is het verstandig om dit vaker te doen. Dat is afhankelijk van de seizoenen in combinatie met locatie.

Seizoenen en locatie

In het voorjaar zijn er stuifmeel en insecten in de lucht, in de zomer regent het minder vaak en daalt stof sneller op de panelen neer. In de herfst dwarrelen er veel bladeren naar beneden. Of dit van invloed is op de vuilheid van uw zonnepanelen, is afhankelijk van uw locatie.

Op het platteland dwarrelt bijvoorbeeld stof of vuil van landbouwactiviteiten neer dat in droge periodes op de panelen blijft liggen op de panelen. En in een bosrijk gebied zal het vallen van de bladeren in de herfst meer van invloed zijn, dan in stedelijke gebieden.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

In de maanden mei tot en met juli hebben zonnepanelen vaak de beste energieopbrengst, wij raden aan om de zonnepanelen in ieder geval voor deze tijd (te laten) reinigen. Afhankelijk van de type zonnepanelen en locatie in combinatie met het seizoen, is het verstandig om dit een keer extra te doen. Bijvoorbeeld na de herfst, wanneer uw woning of pand gelegen is in een bosrijk gebied.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

U kunt zonnepanelen schoonmaken met kraanwater, mits het water niet ‘hard’ is. Dat wil zeggen dat het water niet teveel mineralen bevat, zodat het geen kalkaanslag achterlaat. Dit verschilt per gebied.

Zorg ervoor dat het zonnepanelensysteem is uitgeschakeld, voordat u aan de slag gaat. Vervolgens kunt u met een tuinslang (zachte waterstraal) aan de slag om het vuil los te weken en weg te spoelen. Gebruik lauw water met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek of spons. Maak de zonnepanelen met cirkelvormige bewegingen schoon. Nadat u de zeepresten heeft weggespoeld met een tuinslang, kunt u de zonnepanelen laten drogen of drogen met een fijne doek.

Gebruik deze schoonmaakproducten om zonnepaneel zelf te reinigen

Deze producten kunt u bij het reinigen van zonnepanelen dus wel gebruiken:

 • ‘zacht’, lauw water (grote temperatuurverschillen zijn niet goed voor de panelen)
 • tuinslag met een zachte waterstraal
 • zachte doek of spons
 • milde zeep, bijvoorbeeld groene zeep

Vermijd deze schoonmaakproducten

Voorkom schade als gevolg van reiniging. Gebruik deze producten niet voor het schoonmaken van zonnepanelen:

 • hogedrukreiniger
 • schurende materialen
 • sterke chemicaliën.
 • hard koud water
 • autoshampoo
 • azijn (zorgt voor vlekken na het opdrogen)

Het schoonmaken in de felle zon is bovendien ook geen goed idee. Er blijven dan snel strepen en vlekken achter op de panelen.

Zonnepanelen laten schoonmaken

Voor professioneel onderhoud kunt u ook een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inschakelen. Dit heeft verschillende voordelen, het:

 • bespaart tijd en gedoe
 • is veiliger voor u en voor de zonnepanelen
 • garandeert een optimaal rendement van de zonnepanelen en behoud van garanties

Kosten zonnepanelen schoonmaken

De kosten voor een schoonmaakbeurt is afhankelijk van het aantal panelen en de totale oppervlakte. Dit zijn gemiddelde prijzen:

 • Kleine Installatie (tot 10 panelen): De kosten liggen doorgaans tussen de €50 en €75.
 • Middelgrote Installatie (10 tot 20 panelen): De kosten variëren meestal tussen de €100 en €150.
 • Grote Installatie (meer dan 20 panelen): De kosten kunnen oplopen van €150 tot €250 of meer, afhankelijk van de omstandigheden en bereikbaarheid van de panelen.

De gemiddelde kosten per paneel liggen tussen de €5 en €10. Dit kan variëren afhankelijk van de locatie, toegankelijkheid van het dak, en eventuele extra diensten zoals inspectie en kleine reparaties.

Reinigen voor een hoger rendement

Het schoonmaken van je zonnepanelen zorgt weldegelijk voor een hoger rendement. Wij raden aan om dit minimaal één keer per jaar te doen, afhankelijk van de locatie en het type zonnepanelen. Gebruik de juiste producten óf laat het op een veilige manier schoonmaken door professionals.

Heeft u onderhoud nodig of wilt u zonnepanelen aanschaffen?

Terug naar overzicht