Skip to main content Door naar footer

Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs: Wat u moet weten

08-07-2024

Nieuws

In de huidige energiemarkt zijn negatieve stroomprijzen steeds gebruikelijker, vooral bij een overschot aan duurzame energie. Dit fenomeen, waarbij de stroomprijs onder nul daalt, kan een uitdaging vormen voor huishoudens met zonnepanelen.

In dit artikel onderzoeken we wat negatieve stroomprijzen betekenen en hoe u het best kunt omgaan met uw zonnepanelen tijdens deze periodes.

Wat is een negatieve stroomprijs?

Een negatieve stroomprijs ontstaat wanneer het aanbod van elektriciteit hoger is dan de vraag. Dit gebeurt vaak op dagen met veel zon of wind, wanneer zonnepanelen en windmolens veel energie opwekken terwijl het verbruik relatief laag is.

In zulke gevallen kunnen energieleveranciers betalen om energie af te nemen, om zo overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen​.

Waarom zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs?

Voor huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract kan het voordelig lijken om de zonnepanelen uit te schakelen tijdens negatieve stroomprijzen.

Bij een negatieve stroomprijs moet u namelijk betalen voor de energie die u teruglevert aan het net. Dit klinkt tegenstrijdig, maar het kan voorkomen dat u meer betaalt voor terug levering dan u ontvangt.

Hoe schakelt u zonnepanelen uit bij negatieve stroomprijs?

Als u moet betalen voor terug levering van energie, kan het dus voordeliger lijken om de zonnepanelen uit te schakelen. Zo schakelt u de zonnepanelen uit en dit is wat u erover moet weten:

1. Uitschakelen in de groepenkast

Dit kan door de groep van de zonnepanelen in de meterkast uit te schakelen. Hoewel dit eenvoudig lijkt, is het belangrijk te weten dat de schakelaar niet is ontworpen voor frequent gebruik, wat de levensduur van uw omvormer kan verkorten​.

2. Aparte schakelaar bij de omvormer

Sommige installaties hebben een lastenscheider of werkschakelaar in de buurt van de omvormer. Dit is een veiligere manier om uw omvormer uit te schakelen zonder schade​.

3. Gebruik van de omvormer zelf

Veel moderne omvormers hebben een functie om het vermogen te beperken of volledig uit te schakelen. Dit kan vaak via de instellingen van de omvormer of via een bijbehorende app​.

4. Automatisch uitschakelen

Voor het automatisch uitschakelen van uw zonnepanelen zijn er geavanceerdere opties beschikbaar. Sommige omvormers bieden de mogelijkheid om op afstand of automatisch uit te schakelen via een app. Zo kunt u instellen dat de omvormer zichzelf uitschakelt wanneer de stroomprijs negatief wordt. Dit voorkomt handmatig ingrijpen en zorgt ervoor dat u geen onnodige kosten maakt​.

Is het verstandig om uw zonnepanelen uit te schakelen?

Hoewel het uitschakelen van zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen op korte termijn kosten kan besparen, is het belangrijk om de lange termijneffecten te overwegen.

Frequent in- en uitschakelen kan de levensduur van uw omvormer verkorten en het rendement van uw zonne-energiesysteem verminderen. Daarnaast komen negatieve stroomprijzen nog relatief zelden voor, waardoor de totale besparing beperkt blijft​.

Andere mogelijkheden om kosten te besparen

Verbruik de energie zelf

Een alternatieve strategie is om uw energieverbruik te verhogen tijdens periodes van negatieve stroomprijzen. Gebruik apparaten zoals wasmachines, vaatwassers of laad uw elektrische auto op wanneer de stroomprijs negatief is. Dit zorgt ervoor dat u de opgewekte energie direct gebruikt, in plaats van deze terug te leveren aan het net​.

Gebruik van energieopslag

Een andere oplossing is het gebruik van energieopslag zoals batterijen. Hiermee kunt u de opgewekte energie opslaan en gebruiken op momenten dat de stroomprijs weer positief is. Dit voorkomt dat u energie teruglevert aan het net tijdens negatieve prijzen en maximaliseert uw gebruik van zelf opgewekte stroom​.

Voorbeeld: Het uitschakelen van zonnepanelen in de praktijk

Laten we een specifiek voorbeeld bekijken. Stel, u heeft een dynamisch energiecontract en u ziet dat de stroomprijs voor een bepaalde dag tussen 11:00 en 15:00 negatief is. U kunt dan de SolarEdge app gebruiken om uw omvormer automatisch uit te schakelen tijdens deze uren. Hierdoor voorkomt u dat u moet betalen voor terug geleverde stroom. Als u bovendien thuis bent, kunt u in plaats daarvan uw elektrische auto opladen of uw vaatwasser laten draaien, waardoor u de energie direct benut​.

Conclusie

Negatieve stroomprijzen zijn interessant om rekening mee te houden voor huishoudens met zonnepanelen.

Het uitschakelen van zonnepanelen lijkt misschien een goede optie, maar er zijn betere strategieën om met deze prijzen om te gaan. Door uw energieverbruik slim te plannen en te investeren in technologie die uw omvormer automatisch beheert, voorkomt u dat u de levensduur van uw zonnepanelensysteem verkort.

Terug naar overzicht