Skip to main content Door naar footer

Aarden van zonnepanelen: waarom het belangrijk is voor veiligheid en efficiëntie

21-06-2024

Nieuws

Het installeren van zonnepanelen is een populaire keuze voor wie zijn energierekening wil verlagen en wil bijdragen aan een duurzamere toekomst. Maar er is meer te overwegen dan alleen de panelen zelf. Aarding van zonnepanelen is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.

Goede aarding zorgt voor veiligheid en kan de efficiëntie van zonnepanelen verbeteren. In deze blog leggen we uit hoe zonnepanelen aarden, waarom dit belangrijk is en hoe u ervoor zorgt dat uw systeem goed is geaard.

Wat is aarding zonnepanelen en waarom is het belangrijk?

Aarding is het proces waarbij we elektrische systemen verbinden met de grond. Dit gebeurt met een aardedraad die overtollige elektriciteit veilig afvoert. Bij zonnepanelen betekent dit dat metalen frames van de panelen verbonden worden met een aardingspunt in de grond. Zonder deze verbinding kan overtollige elektriciteit schade aanrichten aan de apparatuur of zelfs brand veroorzaken.

Een goed aardsysteem zorgt voor directe afvoering van overtollige stroom in geval van een storing of blikseminslag. Dit beschermt de apparatuur en de mensen die ermee in contact komen, tegen elektrische schade of brand.

Hoe werken zonnepanelen en hun aarding?

Installateurs monteren zonnepanelen meestal op metalen frames. Deze frames verbinden zij dan met een aardingsrail, die op zijn beurt is verbonden met een aardingselektrode in de grond. Dit systeem zorgt voor afvoering van eventuele elektrische ladingen die zich op de frames ophopen.

Hoe zorgt u ervoor dat dit goed gebeurt? Om de aarding van uw zonnepanelen goed te laten verlopen, kunt u het beste een schema volgen:

  1. Zonnepanelen: geplaatst op metalen frames.
  2. Frame zonnepanelen aarden: met een aardedraad verbonden aan een centrale aardingsrail.
  3. Aardingsrail: verbindt alle panelen en zorgt voor een consistente aarding.
  4. Aardingselektrode: in de grond geplaatst voor veilige afvoer van stroom.

Het is belangrijk om de juiste materialen te gebruiken bij de installatie. De dikte van de aardedraad, vaak aangeduid in vierkante millimeter (mm2), moet voldoende zijn om de stroom veilig af te voeren. Voor de meeste installaties wordt een draad van 6mm2 tot 10mm2 aanbevolen.

U kunt het best een gecertificeerd installateur inschakelen om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geïnstalleerd en verbonden. Zij weten precies welke materialen er nodig zijn en hoe de aardingselektrode veilig in de grond moet worden geplaatst.

Gevaren van slechte aarding

Slechte of geen aarding kan leiden tot verschillende problemen die zowel de veiligheid als de werking van uw zonne-energiesysteem in gevaar brengen. Enkele van de meest voorkomende gevaren zijn:

  • Elektrische schokken: Wanneer de metalen onderdelen van de zonnepanelen niet goed geaard zijn, kan er bij aanraking een schok optreden.
  • Brandgevaar: Overtollige stroom die niet goed wordt afgevoerd, kan leiden tot oververhitting en uiteindelijk brand.
  • Apparaat schade: Elektronische componenten in het zonne-energiesysteem kunnen beschadigd raken door ongecontroleerde stroompieken.

Praktische tips voor het aarden van zonnepanelen

Om deze gevaren te vermijden, adviseren we om het volgende te doen:

  1. Regelmatige controle: Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de aarding van uw zonnepanelen nog in goede staat is. Roestige of losse verbindingen kunnen de effectiviteit van de aarding verminderen.
  2. Gebruik de juiste materialen: Zorg ervoor dat u de juiste dikte van de aardedraad gebruikt. Voor aarding zonnepanelen mm2 wordt meestal een draad van 6mm2 tot 10mm2 aanbevolen, afhankelijk van de grootte van het systeem.
  3. Schakel een professional in: Voor de installatie en onderhoud van uw aardingssysteem is het raadzaam om een gecertificeerde elektricien in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat uw systeem veilig en volgens de voorschriften is geïnstalleerd.

Het is ook verstandig om bij de installatie van zonnepanelen te kiezen voor een systeem dat voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen. Die zijn erop gericht om de veiligheid en betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen te waarborgen.

Aarden van de frames van zonnepanelen

Als de frames van de zonnepanelen niet goed geaard zijn, kunnen deze elektrische schokken afgeven. Deze moeten dus op de juiste manier verbonden worden met de aardingselektrode.

Zorg ervoor dat alle metalen delen van de frames goed zijn verbonden met de aardingsrail. Deze verbinding moet stevig en corrosievrij zijn om een goede geleiding te garanderen. Laat deze verbindingen dus regelmatig inspecteren en onderhouden.

Veiligheid en efficiëntie

Het aarden van zonnepanelen is een belangrijke stap die niet over het hoofd mag worden gezien. Door ervoor te zorgen dat uw systeem goed is geaard, beschermt u niet alleen uw investering, maar ook uw huis en gezin. Regelmatige controles, het gebruik van de juiste materialen en het inschakelen van professionele hulp kunnen ervoor zorgen dat uw zonne-energiesysteem veilig en efficiënt werkt.

Zorg ervoor dat u uw systeem regelmatig laat inspecteren en onderhoudt, zodat u zeker weet dat het goed geaard blijft. Zo kunt u met een gerust hart profiteren van de duurzame energie die zonnepanelen bieden.

Terug naar overzicht