Skip to main content Door naar footer

Terugvragen BTW Zonnepanelen: alles wat u erover wilt weten

21-01-2024

Nieuws

De fiscale regelingen omtrent zonnepanelen is aan veel verandering onderhevig geweest. Met name voor de BTW-teruggave. Deze wijzigingen raken zowel particulieren als bedrijven die investeren in zonne-energie.

In dit artikel geven we inzicht in de huidige regelgeving omtrent BTW-teruggave voor zonnepanelen.

Particulieren die stroom terugleveren aan het net werden voorheen als ondernemer gezien. Dat was de reden waarom de teruggaaf van 21% BTW over de aanschaf van zonnepanelen mogelijk was.

Particulieren konden dan gebruik maken van de KOR  (Kleine Ondernemers Regeling) regeling. Hierdoor werd het mogelijk om 21% BTW over de aanschaf van zonnepanelen terug te vorderen, maar was het niet nodig om ieder kwartaal BTW-aangifte te doen. Tot 2022 werd deze regeling veel gebruikt.

Energiebedrijf

Als ondernemer moet u zich eigenlijk registreren bij de belastingdienst en aangifte doen. Dit hoeft niet zolang de zonnepanelen particulier eigendom zijn en niet meer dan 15.000 Wattpiek opwekvermogen hebben.

Let dus op: als uw opwerkvermogen hoger is, als u andere ondernemersactiviteiten onder uw naam uitvoert en de zonnepanelen staan op uw naam, dan moet u dit wel.

0% BTW op de aanschaf van zonnepanelen

Vanaf 2023 is het BTW-tarief op zonnepanelen voor particulieren verlaagd naar 0%, waardoor nieuwe kopers geen BTW betalen bij de aankoop. Heeft u zonnepanel aangeschaft die vóór deze wijziging? Dan is het nog bij uitzondering nog mogelijk om de betaalde BTW terug te vorderen.

BTW teruggave zonnepanelen en terugwerkende kracht voor particulieren

Tot 1 juli 2023 was het mogelijk om BTW teruggave met terugwerkende kracht aan te vragen over 2022. Als u te laat bent met het terugvragen van BTW, kunt u een verzoek doen om de teruggaaf ambsthalve te verlenen, dit geldt wanneer u voor het eerst een BTW-nummer aanvraagt.

Heeft u al een BTW-nummer? Dan heeft u een periode van vijf jaar om de BTW teruggave te initiëren. Mits het BTW-nummer al bestond in de periode dat u de zonnepanelen aankocht.

De regelgeving rond BTW op zonnepanelen is complex, maar biedt zowel voor particulieren als zakelijke gebruikers kansen op financieel voordeel. Profiteer van de voordelen van een duurzame investering van zonnepanelen, maar let op dat u goed op de hoogte bent!

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen we u naar de website van de belastingdienst: Btw-tarief zonnepanelen|belastingdienst.nl.

Terug naar overzicht